Magyarországi hatóságok kontra Google

A Google 2009 óta nyilvános jelentést ad ki arról, hogy melyik országból hányszor kértek hivatalos szervek adatokat Google felhasználóktól. Meglepő lehet, de Magyarországról 2010 óta több mint négyszáz esetben kérték ki hatóságok (például a rendőrség vagy az adóhatóság) Google felhasználók adatait.

Ami viszont talán még meglepőbb: az összesen 409 kérésből a keresőóriás egyetlenegyet sem teljesített. Alapvetően van arra lehetőség, hogy a Google segítse a hatósági nyomozásokat azzal, hogy felhasználóinak IP-címét vagy akár teljes levelezését a rendelkezésükre bocsássa. Ez azonban csak elvi lehetőség, a valóságban nagyon is megvizsgálják, hogy kinek és milyen adatokat adnak át.

Ez nem is csoda, mert az internetes adatvédelem kérdése központi fontosságú: elég csak arra gondolni, hogy épp a napokban a Microsoft teljes tévékampányt indított, melynek egyetlen üzenete, hogy a Gmailben a levelek szövegét egy algoritmus megvizsgálja, s a tartalom alapján tesznek ki hirdetéseket a felületre.

Az Egyesült Államokból nemzetbiztonsági okokból és az ország méretének is köszönhetően sokkal több kérés érkezik a Google-höz. 2012-ben majdnem 5800 esetben kértek idézéshez adatokat (jellemzően címet), közel 1900-szor házkutatás miatt kértek le információkat. Összesen 8438 kérést küldtek csak tavaly.

Ezek 88%-át ráadásul teljesítette is a Google. A nyilvános adatokból egyébként kiderül, hogy szerzői jogi okokból is nagyon sok oldal eltávolítását kérik a Google indexéből. 2011 óta már több mint 15 millió URL-t igyekeztek kitiltatni a keresőből.

Az elmúlt hónapokban a legtöbb panasz a filestube.com-ra érkezett, több mint 110 ezer kérelmet küldtek a Google-nak ellenük. A kormányzati adatkéréseket vizsgálva megállapítható, hogy 2010 óta a leggyakoribb bűncselekmény, amely miatt adatokat kérnek ki, a rágalmazás. Ez az eltávolítási kérelmek közel 40%-át teszi ki.

Adatvédelem és biztonság témakörében a kérelmek 20%-a érkezik, a harmadik leggyakoribb panasz pedig a kormányzatkritika (4%, melynek teljes egészét kormányzati, rendőrségi kérelmek teszik ki, tehát nem bíróságok kérik a lapok eltávolítását). Érdekesség, hogy védjegy és választási törvénnyel kapcsolatos visszaélés miatt gyakorlatilag nem is érkezik panasz.
  • Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.16.

    Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

    Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés? Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!

  • A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.14.

    A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing

    A mesterséges intelligencia története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Alan Turing megalkotta az "intelligencia" fogalmának matematikai definícióját. Ezt követően a számítógépes tudományban dolgozók és kutatók elkezdték kifejleszteni az első mesterséges intelligencia programokat.