20 éves lett az e-mail spam

Az elektronikus levelek formájában terjesztett spamnél gyűlöltebb jelenség sokáig nem igazán létezett, a biztonsági cégek, nagyobb szolgáltatók tűzzel-vassal igyekeznek irtani, mégis, húsz év után az e-mail spam még mindig él és virul.
 

Ma, a prémium linképítés, a professzionális tartalommarketing és általában a bonyolultabbá, kifinomultabbá vált keresőmarketing korában szinte már hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a spam nagyon is élő jelenség. Bár a spam típusú tartalmakkal ma már jóval gyakrabban találkozunk például a közösségi médiában, az e-mailben terjesztett kéretlen üzenetek még mindig óriási számban kerülnek kiküldésre nap mint nap – csak éppen a védekezési mechanizmusaink lettek fejlettebbek.
 

A nagy szolgáltatók, mint például a Google, ma már automatikus spamszűréssel dolgoznak, a rendszer nem engedi át azokat az üzeneteket, amelyeket kéretlen reklámanyagnak ítél. Ezek persze jellemzően a PPC (pornó-pirula-kaszinó) területről kerülnek ki, de a rendszer nem tökéletes, mindenki tapasztalhatta már, hogy időnként átjutnak az ilyen levelek még a legszigorúbb rendszereken is, s valóban fontos leveleket is kiszűrnek néha.
 

A Kapersky Labs egy friss kutatása szerint még mindig elképesztő az e-mailek között a spam aránya – februárban például minden három „rendes” e-mail üzenetre hét kéretlen reklám jutott világszinten. És hogy honnan érkeznek az üzenetek? Bár az online világban, a zombihálózatok korában ez a kérdés már kisebb jelentőséggel bír, mégis érdekes lehet, hogy a Sophos biztonsági cég szerint a spam üzenetek 16 százaléka az Egyesült Államokból származik – ez közel négyszer magasabb arány, mint például az orosz hálózatból eredő spameké.
 

A spam éppen most ünnepelte 20. születésnapját, amelyet a szakma a „Green Card Lawyers” spam üzenet 1994. április 12-i szétküldéséhez köt, bár valójában ennél korábban született a jelenség. És bár ma már csak a tapasztalatlan, nem megbízható rendszerekkel dolgozó felhasználókat fenyegeti valódi veszély a spammerek részéről, mesze vagyunk még attól, hogy valóban véget vethessünk az ilyen típusú „marketingtevékenységnek”. Bill Gates 2004-ben még azt jósolta, két éven belül megoldódik a spam-probléma, ám mindmáig csak defenzívában lettünk ellene erősebbek.

 

 • Mit jelent a Core Web Vitals?
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2024.07.08.

  Mit jelent a Core Web Vitals?

  A digitális világban a weboldalak teljesítménye és felhasználói élménye kulcsfontosságú tényezőkké váltak. A Google ennek jegyében vezette be a Core Web Vitals mérőszámokat, amelyek segítenek a weboldalak teljesítményének értékelésében.

 • Kulcsszókutatás és PPC kampányok
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2024.07.02.

  Kulcsszókutatás és PPC kampányok

  A digitális marketing világában a kulcsszókutatás és a PPC (Pay-Per-Click) kampányok két elengedhetetlen összetevő. Mindkét eszköz kulcsszerepet játszik abban, hogy a megfelelő üzenet a megfelelő közönséghez jusson el.