A jogsértő tartalmú weboldalakat hátrébb sorolja a Google

A múlt héttől egy új paraméterrel bővült az algoritmus, amely alapján a Google keresője sorrendbe állítja a találati oldalon megjelenített weblapokat. Az köztudott, hogy ezen a listán az első három helyezés ér igazán sokat, így nagyon nem mindegy a weboldal-tulajdonosoknak, hogy hol szerepelnek.

A keresőoptimalizációhoz most egy új szempontot is figyelembe kell venni: a lapon nem szerepelhetnek jogsértő tartalmak. A Google már 2009 óta rendszeresen kiadja az átláthatósági jelentését, amelyben pontosan jelzi, hogy mely országokból hány eltávolítási kérelem érkezett. Leggyakrabban szerzői jogot sértő tartalmak miatt, de gyakran bírósági határozatok nyomán, ritkábban pedig állami cenzúra miatt kérik egyes weblapok eltávolítását a Google indexéből.

Az így kiesett lapokat egyszerűen nem listázza a kereső, mintha nem is léteznének. Magyarország például tavaly év végéig 222 esetben kért oldaleltávolítást a keresőóriástól, de gyakorlatilag egyedüliként egyetlen kérésünket sem teljesítették.

A Google azon törekvése, hogy a jogsértő tartalmakat visszaszorítsa, főleg a YouTube videómegosztó esetében került középpontba. Nyilvánvalóan sok feltöltött képi anyag vagy éppen zeneszám áll szerzőijog-védelem alatt, így a portálon folyamatosan küzdenek a legális anyagokért. Az oldal algoritmusa maga is felismer sok jogvédett zenét, melyeket nem enged feltölteni, de a legújabb fejlesztés szerint a valódi jogtulajdonos a feltöltött anyagok mellett megjelenő hirdetések bevételéből részesedést szerezhet – így megmarad az anyag és a jogos szerző is nyerhet vele.

A keresőlistán való változtatás viszont egy sokkal hatékonyabb és üzenet jellegű lépés a Google-től. Ahogyan azt a kereső blogjában Amit Singhal fejlesztőmérnök írta, ma minden egyes nap több panaszt kapnak, mint a 2009-es évben összesen. Mostantól az illegálisan letölthető tartalmakat kívánó oldalakat hátrébb sorolja a kereső, ha bejelentik őket. A bejelentések száma tehát a keresőpozíciót is befolyásolja. Amíg nincs kivizsgált ügy és nem bizonyosodik meg a szándékos jogsértés, addig azonban az indexből nem távolítják el az oldalt – tehát megtalálható marad, csak jóval nehezebben.

Az új rendszernél természetesen elviekben felmerül a visszaélés lehetősége is, hiszen hamis bejelentésekkel lehet hátrasorolni a konkurenciát.

A Google ezért lehetőséget ad egy speciális űrlapon a megvádolt oldalnak is nyilatkozatra arra vonatkozóan, hogy a megjelölt anyagokat jogszerűen használja-e fel. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a magyar piacon mikor érezhető majd változás az új paraméter bevezetése miatt.

Most már viszont nem csupán jogi, de üzleti megfontolások miatt is érdemes tartózkodni a jogellenesen felhasznált művektől. Különösen a képek esetében gyakoriak a visszaélések, hiszen attól, hogy egy képet a képkeresőben megtalálunk, még nem feltétlenül használhatjuk fel mi is szabadon.
 
 • A Keresőmarketing Jövője 2025-ben
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2024.05.24.

  A Keresőmarketing Jövője 2025-ben

  A keresőmarketing (Search Engine Marketing, SEM) folyamatos fejlődésének köszönhetően 2025-re jelentős változások és új trendek várhatók. Az új technológiák, a változó felhasználói szokások és a szigorodó adatvédelmi szabályozások mind-mind befolyásolják a keresőmarketing stratégiákat.

 • Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2023.02.16.

  Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

  Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés? Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!