Apache vagy Nginx?

Amikor valakinek webszerverre van szüksége, általában a bérléssel jár jól. Ha nincsen kiterjedt webes birodalma, nem szeretné a szerver és szerverterem költségeit, valamint egy rendszergazda bérét fizetni, mindenképpen a bérlés a megoldás. Azonban itt sem mindegy, hogy milyet. A szerverre telepített webkiszolgálón nagyon sok múlhat.

Az internet nagy öregje az Apache, azonban az új generáció trónkövetelője az Nginx alapú szerver. A különböző háttéralkalmazások vagy szerverprogramok és keretrendszerek sokáig nehezen használhatók voltak.

Az alapfeltevés az volt, hogy ezeket csak szakemberek használják majd, nekik pedig nem kell olyan gördülékenyen, könnyedén használható felület vagy éppen egyszerű beállítási lehetőség, mint a többi felhasználónak.

Az Nginx készítésénél szerencsére szakítottak ezzel a nézettel, mert könnyen beállítható, logikus felépítésű. Ráadásul gyorsabb az Apache-nál, a szálkezelése miatt a szerver erőforrásaival csínyján bánik, tehát ugyanaz a weboldal ugyanazon a szerveren gyorsabban tud betöltődni, ha Nginxet használunk. Ez természetesen alapvető igény: a weblapok elérhetősége és sebessége a felhasználóbarát hozzáállás alapja, minden más csak ezután jöhet.

A nem elérhető vagy kínzóan lassú oldal olyan, mintha nem is lenne. Az Apache mellett érvelők szerint a gyorsaság azzal is elérhető, csak érteni kell hozzá. Ezt elfogadjuk, de a webszerverek tuningolását nagyon kevesen tudják megtanulni, mert sok idő és komoly szakképzettség kell hozzá. Bizonyos esetekben pusztán az Nginx feltelepítésével kétszer olyan gyorsan futnak le a szerveren a programok anélkül, hogy bármilyen trükköt vagy külön beállítást meg kellene tanulni. Ez egy vitathatatlan előny az Apache-csal szemben.

Nem véletlen, hogy a WordPress is Nginxre váltott, hiszen alacsony erőforrásigénye mellé nagy teherbírás párosul, így a nagy látogatottságú vagy VPS alapú weboldalak esetében bátran ajánlható.

A stabilitása és gyorsasága miatt döntöttünk mellette, így a Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség SSD szerverein kizárólag Nginx alapú keretrendszert alkalmazunk, mellyel akár 50-60%-os gyorsulás is elérhető.

Nagy megdöbbenéssel fogadtuk mi is, hogy ügynökségünk weboldalának betöltődési sebessége csaknem 50%-kal javult a költözést követően.

Hamarosan egy tanulmányban részletesen bemutatjuk, milyen tapasztalatink vannak az Apache és Nginx alapú SSD webszerverekkel kapcsolatban. Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy megdöbbentő mérési adatokat fogunk prezentálni a következő cikkünkben.
 • A Keresőmarketing Jövője 2025-ben
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2024.05.24.

  A Keresőmarketing Jövője 2025-ben

  A keresőmarketing (Search Engine Marketing, SEM) folyamatos fejlődésének köszönhetően 2025-re jelentős változások és új trendek várhatók. Az új technológiák, a változó felhasználói szokások és a szigorodó adatvédelmi szabályozások mind-mind befolyásolják a keresőmarketing stratégiákat.

 • Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2023.02.16.

  Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

  Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés? Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!