Az Adwords múlt hét óta betekintést enged a versenytársak életébe

Az Adwords múlt hét óta betekintést enged a versenytársak életébe – persze azért ne gondoljunk konkrét adatokra.

Május 22-én mutatta be a Google az Aukcióstatisztika jelentést (Auction insights report), amely segítségével képet kaphatunk arról, hogy adott aukción a versenytársakhoz képest a mi hirdetésünk hogyan szerepelt. (A Google álláspontja szerint, semmi olyan plusz adatot nem kapunk a jelentéstől, amelyet a keresések útján ne érhetnénk el, ők csupán összegyűjtik a nyilvános adatokat, hogy megkönnyítsék a dolgunk. )

Az Aukcióstatisztika egy kulcsszó szintű jelentés, amely mindig csak egy kulcsszóra vonatkozóan tekinthető meg. Ahhoz hogy a jelentés elérhető legyen, a kulcsszónak teljesítenie kell a minimális megjelenési követelményeket.

Honnan érhető el?

Amennyiben a kulcsszavunk mellett egy kis ikon található, a kulcsszó kijelölése után itt (Kulcsszó adatai / Aukcióstatisztika (egyetlen kulcsszó)) találjuk a jelentést:

Milyen adatokat láthatunk?
 
 • Megjelenített URL domainje - az első oszlopban láthatjuk a konkurenciát
 • Megjelenítési arány – az adott kulcsszóra történő keresések esetén milyen arányban jelent meg a hirdetésünk, illetve milyen arányban jelent meg a konkurencia hirdetése azokon az aukciókon, amelyen mi is részt vettünk
 • Átlagos pozíció - átlagosan hányadik helyen jelent meg a hirdetésünk
 • Átfedés aránya – milyen gyakran fordult elő, hogy a versenytárs is és mi is megjelentünk az adott keresésre
 • Fenti pozíció aránya – abban az esetben, amikor az aukción velünk együtt versenytársunk is megjelent, milyen arányban jelent meg előkelőbb pozícióban a konkurens hirdetés
 • Oldal tetejének aránya – milyen gyakran jelent meg a hirdetés az organikus keresési találatok felett

Az Adwords felületén így néz ki egy Aukcióstatisztika jelentés: 
 
 • Keresőmarketing és linképítés 2021-ben
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2021.03.12.

  Keresőmarketing és linképítés 2021-ben

  A legnagyobb keresőóriás, a Google már a kezdetek kezdetén a webhelytulajdonosok tudtára adta azt, hogy a keresőmarketingben a linképítés esszenciális ahhoz, hogy egy weboldal kiválóan tudjon szerepelni a keresők találati oldalain egy-egy kulcsszóra vagy kifejezésre.