Az Adwords múlt hét óta betekintést enged a versenytársak életébe

Az Adwords múlt hét óta betekintést enged a versenytársak életébe – persze azért ne gondoljunk konkrét adatokra.

Május 22-én mutatta be a Google az Aukcióstatisztika jelentést (Auction insights report), amely segítségével képet kaphatunk arról, hogy adott aukción a versenytársakhoz képest a mi hirdetésünk hogyan szerepelt. (A Google álláspontja szerint, semmi olyan plusz adatot nem kapunk a jelentéstől, amelyet a keresések útján ne érhetnénk el, ők csupán összegyűjtik a nyilvános adatokat, hogy megkönnyítsék a dolgunk. )

Az Aukcióstatisztika egy kulcsszó szintű jelentés, amely mindig csak egy kulcsszóra vonatkozóan tekinthető meg. Ahhoz hogy a jelentés elérhető legyen, a kulcsszónak teljesítenie kell a minimális megjelenési követelményeket.

Honnan érhető el?

Amennyiben a kulcsszavunk mellett egy kis ikon található, a kulcsszó kijelölése után itt (Kulcsszó adatai / Aukcióstatisztika (egyetlen kulcsszó)) találjuk a jelentést:

Milyen adatokat láthatunk?
 
 • Megjelenített URL domainje - az első oszlopban láthatjuk a konkurenciát
 • Megjelenítési arány – az adott kulcsszóra történő keresések esetén milyen arányban jelent meg a hirdetésünk, illetve milyen arányban jelent meg a konkurencia hirdetése azokon az aukciókon, amelyen mi is részt vettünk
 • Átlagos pozíció - átlagosan hányadik helyen jelent meg a hirdetésünk
 • Átfedés aránya – milyen gyakran fordult elő, hogy a versenytárs is és mi is megjelentünk az adott keresésre
 • Fenti pozíció aránya – abban az esetben, amikor az aukción velünk együtt versenytársunk is megjelent, milyen arányban jelent meg előkelőbb pozícióban a konkurens hirdetés
 • Oldal tetejének aránya – milyen gyakran jelent meg a hirdetés az organikus keresési találatok felett

Az Adwords felületén így néz ki egy Aukcióstatisztika jelentés: 
 
 • Mit jelent a Core Web Vitals?
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2024.07.08.

  Mit jelent a Core Web Vitals?

  A digitális világban a weboldalak teljesítménye és felhasználói élménye kulcsfontosságú tényezőkké váltak. A Google ennek jegyében vezette be a Core Web Vitals mérőszámokat, amelyek segítenek a weboldalak teljesítményének értékelésében.

 • Kulcsszókutatás és PPC kampányok
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2024.07.02.

  Kulcsszókutatás és PPC kampányok

  A digitális marketing világában a kulcsszókutatás és a PPC (Pay-Per-Click) kampányok két elengedhetetlen összetevő. Mindkét eszköz kulcsszerepet játszik abban, hogy a megfelelő üzenet a megfelelő közönséghez jusson el.