Google Chromecast – online videó és zene a tévéden

Mi köti össze a modern televíziókat az internettel és a netes műsorfolyamokkal? A Google Chromecast. Ehhez a kényelmes felálláshoz csak 3 eszköz kell: egy tévé HDMI bemenettel, a 72 mm-es Chromecast (igen, ez akkora, mint egy nagyobb pendrive) és egy okostelefon/laptop – mindez Wifivel ellátva.

A Google hangsúlyozza, hogy a Chromecast beüzemelése ennél egyszerűbb nem is lehetne: nem kell semmi új eszköz használatát megtanulni, egyszerűen bedugod és működik. Ezt a felhasználók is megerősítik.

Távirányító nélkül Amint a Chromecast aktív (benne a tévében, csatlakoztatva a Wifihez), onnantól okostelefonunkról vagy számítógépünkről egyetlen gombnyomással küldhetjük a Chromecastba (és ezáltal a tévére) a videókat. Az eszköz legnagyobb ereje a kompatibilitás. Rengeteg alkalmazás felismeri, és gyakorlatilag minden olyan eszközzel együttműködik, amelyen egy Google Chrome elfut.

A videó elindítása után a Chromecast „átveszi az irányítást”, az eszköz közvetlenül tölti és játssza le a videót, okostelefonunk és számítógépünk pedig felszabadul. A hagyományos televíziózás vége?

Bár a videófogyasztás csak kb. 3%-a „netes” (online film, streaming stb.), a tendencia azt mutatja, hogy a nappalit is uralni fogja az internetes videó. Ez a 15 perces reklámblokkok végét jelentheti, főleg, ha a Google-nek is lesz ebbe beleszólása. A Google ugyanis a személyre szabott, pontosan célzott reklámokban hisz.

Az átalakulás során megjelennek a netes „tévécsatornák”, pl. a Netflix azonnal beállt a Chromecast mögé (3 hónapos ingyenes előfizetést ígérve). Az internetes tartalomfogyasztás nem lineáris, hiszen egy kattintásra van a következő tartalom.

Úgy néz ki, hogy ez a szemlélet végre meghódítja a televíziót is. Mostantól nem a műsorszerkesztők döntik el, hogy mit nézzél hétfő este.
  • Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.16.

    Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

    Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés? Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!

  • A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.14.

    A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing

    A mesterséges intelligencia története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Alan Turing megalkotta az "intelligencia" fogalmának matematikai definícióját. Ezt követően a számítógépes tudományban dolgozók és kutatók elkezdték kifejleszteni az első mesterséges intelligencia programokat.