Nemkívánatos linkek

Mint tudjuk, weblapunk Google beli helyezésének egyik legfontosabb jellemzője, hogy mennyi és milyen minőségű oldalak hivatkoznak ránk. A linképítés is ezért népszerű, mikor valaki akár több száz oldalon jeleníti meg weblapunk hivatkozását. Azonban előfordulhat, hogy olyan oldalról kapunk linket, ahonnan nagyon nem szeretnénk: büntetésben lévő vagy web spam jellegű oldalakról.

Az alapvetés szerint külső link miatt rosszul nem járhatunk: a hivatalos álláspont szerint egy link valamennyi erőt adhat oldalunknak, legrosszabb esetben pedig csak nem használ. Azonban sokan gondolják úgy, hogy igenis káros hatása is lehet, ha elkezdik pocsék és Google büntetésben lévő oldalakon linkelni a mi lapunkat. A Google lehetőséget ad arra, hogy az ilyen linkeket bejelentsük, és arra kérjük a keresőt, hogy ezeket egyáltalán ne vegye figyelembe. Vége tehát annak, mikor az ilyen weblapok készítőinek kell írnunk, és kérnünk a linkek levételét – ez azért is jó, mert angolszász területen léteztek olyan oldalak, melyek pénzt kértek a pocsék linkek eltávolításáért!

Az új linkmegtagadó eszköz a Webmester Eszközökben található Disavow links néven.

A Google irányelvei alapján szigorúan tilos linkeket vásárolni és eladni (pénzért vagy más javakért), és a túlzott linkcsere is tilos („ha te kiteszed a linkem, én is kiteszem a tiédet”). Tilos olyan oldalakat építeni, melyek egyetlen célja a fő lapunk linkelése, de a különböző spammer oldalakon való megjelenés is tiltott – és éppen ez okozza a fejtörést sokak számára. Ha ellentétes az irányelvekkel, akkor káros lehet.

Az valóban aggályos lenne, ha külső linkek miatt kaphatnánk büntetést, hiszen akkor a feketekalapos módszerektől sem visszariadó konkurencia a mi linkjeinket küldözgetné ilyen káros oldalakra. Ennek ellenére viszont nem árt, ha mégis bejelentjük a nemkívánatos linkeket, ha erre már lehetőséget ad a kereső. Az önmagában árulkodó, hogy ilyen eszközt tett nyilvánossá a Google.

Nem mondták, hogy egyes spamlinkek árthatnak, de azt javasolják, hogy használjuk ezt az eszközt, ha úgy véljük, a rossz minőségű backlinkek miatt romlik a keresőben betöltött pozíciónk.

Fontos, hogy ez az eszköz káros hatással is lehet a keresési eredményeinkre! Az így megadott linkeket a Google nem fogja figyelembe venni, így olyan esetben, ha azok értékesek, még visszasorolást is okozhat a letiltásuk. Éppen ezért csak a spamoldalak és más káros linkek (fórumspam, kommentspam stb.) esetében alkalmazzuk alapos megfontolás után.
  • Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.16.

    Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

    Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés? Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!

  • A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.14.

    A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing

    A mesterséges intelligencia története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Alan Turing megalkotta az "intelligencia" fogalmának matematikai definícióját. Ezt követően a számítógépes tudományban dolgozók és kutatók elkezdték kifejleszteni az első mesterséges intelligencia programokat.