Strukturált adatok kezelése

Új felületet vezetett be a Google a Webmaster Tools felületén. Az internet hihetetlen mennyiségű, alapvetően strukturálatlan adat halomból áll. A Google számára mindig is elsődleges kihívás volt a rengeteg adatból kiválasztani a hasznosat és félretenni a jelentéktelent.

Ennek leglátványosabb eleme a kereső találati listája, ahol előrébb kerülnek a kereső kifejezésre relevánsabb oldalak, előtérbe jutnak a hasznosabb, érdekesebb tartalmak. A weblapunkon megjelenő adatokat magunk is strukturálhatjuk akként, hogy annak jellegzetességeit a Google könnyebben felismerje.

Az optimalizálás egyik sarkalatos feladata, hogy a kereső megtalálja az oldalunkon az adatokat, valamint felismerje, hogy mikre vonatkoznak. Ezt jól megírt kóddal érhetjük el. Az egyik viszonylag új lehetőség a mikroadatok megadása.

A HTML-kódban megadhatjuk például, hogy egyes szövegrész egy könyv írója, a könyvből részlet vagy akár egy kritika. A kereső a kódbeli megjegyzésekből fölismeri, hogy mire vonatkozik az adathalom. A keresőlistán megjelenő rich snippetek ennek példái: gyakran látni mondjuk egy receptgyűjtő oldalon már a találatok között is, hogy az adott receptre hányan szavaztak és hány csillagot ért el egy ötös skálán.

Ezt az információt a Google a megfelelően felépített kódból ismeri meg. Ezeket az oldalunkról nyerhető mikroadatokat most már összesítve is megnézhetjük és kezelhetjük a webmesteri felületen. A Structured Data Dashboard nevű felületen megvizsgálhatjuk, hogy milyen strukturált adathalmot lát a kereső az oldalunkon.

Ez több egyszerű érdekességnél, hiszen ezek a többletadatok segíthetnek magasabb átkattintási arány eléréséhez, valamint akár a találati listán elfoglalt helyünket is befolyásolhatják, így a keresőkből érkező látogatók számának szempontjából is fontos, hogy tisztában legyünk, mi látható a Google számára az oldalunkból.

Az új oldal segít tesztelni is a rich snippetek beállításait, hiszen tesztelési lehetőséget is biztosít. A másik újítás a CNAME-azonosítás lehetősége. Ahhoz, hogy egy böngésző megjeleníthesse a megfelelő weboldalt, ha beütjük annak webcímét, szükségünk van arra, hogy a domain névrendszerben, tehát a DNS-ben megtalálhassa.

A legfontosabb azonosítási pont az állomásrekord, melyet röviden A rekordnak nevezünk. Ez kapcsolja össze a domaint az IP-címmel (egy egyedi számmal, mely azonosít a hálózaton), így jelenhet meg a kívánt weboldal. A kanonikus név, tehát a CNAME az A rekord aliasa.

A Webmaster Tools vagy akár a Google Apps használatához azonosítanunk kell magunkat, hogy az adott weboldalt valóban mi üzemeltetjük. Például a Google kérheti, hogy egy általa megadott kódfájlt töltsünk föl a szerverre. Ezáltal válunk jogosulttá a webhelyet érintő adatok megtekintésére, valamint a beállítások kezelésére.

Ezen kívül a HTML fájlban elhelyezett meta tag, illetve most már egy CNAME-beállítás is alkalmas arra, hogy azonosítsa jogosultságunkat.
 
 • Néhány olyan Google Ads változás, amely hozzáértést igényel
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2021.11.03.

  Néhány olyan Google Ads változás, amely hozzáértést igényel

  Olyan tempóban változnak a PPC felületek, leginkább a Google Ads, hogy szinte már képtelenség nyomon követni, adaptálni, és az szerint elkészíteni a hirdetéseinket, ha nincs mellettünk megfelelő szakember.

 • 2022 kiemelt keresőmarketing trendjei
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2021.10.26.

  2022 kiemelt keresőmarketing trendjei

  Ahogyan a keresőoptimalizálásban, úgy a keresőmarketing területén is megjelentek azok a trendek, amelyeket 2022-ben sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezek egymásra épülő folyamatok, míg a keresőoptimalizálás és a linképítés az organikus helyezésekért felelős, addig a keresőmarketing egy összetett folyamatot jelöl.