2013 a Google éve lehet

Idén majdnem minden napra jut valami olyan hír a Google háza tájáról, ami nem csupán a szakmai érdeklődőket döbbenti meg, de a világ híroldalainak címlapjain is megállja a helyét. Megpróbáltuk összeszedni, hogy csak ebben a szűk februári hónapban milyen újdonságokat jelentett be a Google, amikre mindenképpen érdemes figyelni.

Az csak kis színes hír volt, hogy saját repülőteret épít a Google San Joséban 18 milliárd forintnak megfelelő összegért, de hát szükség is van rá, mivel a három Google vezérnek összesen nyolc magángépe van. Eddig a NASA repterét használták, de ennek ára évi 1,3 millió dollár volt. Ez a hír gyakorlatilag elvonta a figyelmet egy szakmai szemmel még érdekesebb beruházástól: bár a bíróságon az Apple és a Google sokszor ellenérdekelt felek, ismét megállapodtak.

A Google 2009-ben valamivel több mint nyolcvanmillió dollárt fizetett azért, hogy az Apple telefonok operációs rendszerében, az iOS-ben a Google kereső legyen az alapértelmezett. Iparági becslések szerint mostanra ez az összeg már elérheti az egymilliárd dollárt. Ez is mutatja, mennyivel több okostelefon van forgalomban, illetve mennyivel fontosabb platformnak számítanak ezek az internethasználatot is figyelembe véve.

Az Apple és a Google együttműködésére más területen is van példa, sőt a másik nagy vetélytárssal, a Facebookkal is van közös projekt: a három óriásvállalás hárommillió dolláros díjat oszt évről évre azoknak a felfedezőknek, akik hosszabbá és boldogabbá teszik az emberi életet. Évente öt díjat osztanak a megállapodás szerint, de most februárban már eleve tizenegyet adtak ki, tehát a három vállalat összesen 33 millió dollárral támogatta a tudományt.

Szintén a hírekbe került, hogy az Apple és a Microsoft nyomdokaiba lépve a Google is saját boltokat nyitna. Néhány országban már most is léteznek nagyobb bevásárlóközpontok részeként Chrome Store-ok, de saját boltokban eddig nem gondolkodott a keresőóriás.

A Nexus márkanév alatt futtatott különféle saját gyártású hardverek miatt azonban lehetséges, hogy jövedelmező lenne ez az imázsnövelésnek is ideális lépés. Ráadásul a Google bejelentette saját laptopját is, ezt is most februárban: a Chromebook Pixel egy másfél kilós, alumíniumtestű prémium kategóriájú számítógép, amely Chrome OS operációs rendszert futtat.

Az érintőképernyős laptop egyelőre csak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában érhető el, jelenlegi ára átszámolva körülbelül 360 ezer forint. A Chromebook tulajdonosoknak nem kell aggódniuk a tárhely miatt: a 32 vagy 64 Gbájtos SSD mellett minden vásárló három évre egy terabájtnyi ingyenes tárhelyet kap a Google Drive-on.



Mindezeknél azonban sokkal nagyobbat szólt két olyan fejlesztése a Google-nek, amik csak távolról kapcsolódnak az internethez, és alapjaiban változtatják meg az emberek hétköznapjait. Ez a két innovatív és valóban futurisztikus termék a modern emberiség életvitelét változtathatja meg – és ezt minden túlzás nélkül állíthatjuk.

A Google önvezérelt, automatikusan működő autói már évek óta balesetmentesen róják a teszt utakat (az egyetlen koccanás akkor történt, mikor személy és nem az automatika vezette a járműveket). Úgy tűnik, hogy hamarosan akár a piacra is kerülhetnek ezek a teljesen önműködően hajtó járművek.

Jelenleg rendkívül drága egy-egy példány (forintban akár tízmilliós összegre jönne ki egy autó), de a tömeggyártás miatt drasztikus árcsökkenés várható majd. Másrészt állami támogatások is elképzelhetők a járműre, mely balesetmentesen, a szabályokat betartva, mindig a lehető legjobb útvonalon közlekedik: segítségével rengeteg emberélet menthető meg, ráadásul a dugókat is elfelejthetjük.
A másik óriási bejelentés pedig a régóta fejlesztett Google féle okosszemüvegről érkezett. A Google Glass névre keresztelt eszköz szintén nem sokára forgalomba kerülhet, a weblapján az amerikaiak már várólistára is feliratkozhatnak. Az eszköz főleg hangirányítással működik, de az érintéshez hasonlóan korlátozottan bár, de kézmozdulatokkal is lehet irányítani.

Az egész projekt lényege kicsit olyan, mintha a retinánkra vetítenének egy képet: a látóterünk jobb oldalának felső részén egy átlátszó felületre kerülnek a szemüveg által vetített adatok. Autóvezetésnél ez lehet akár az útvonal is, de e-maileket is olvashatunk. Egyetlen parancsszóval rögzíthetjük fényképként vagy akár mozgóképként, amit éppen látunk, így a Google szemüveg valóban egészen új platformot jelenthet.

A Google most még több tesztelőt keres. Jelenlegi árszintje szerint várhatóan valamivel több mint 300 000 forintba kerül majd egy ilyen szemüveg, de a várakozások szerint nagyon hamar esik majd az ára, ha valaki nem a megjelenés utáni néhány hónapban ruházna be egyre. Hogy idén kerülhet-e a fa alá Google Glass (a végső neve valószínűleg OK Glass lesz majd), azt egyelőre nem tudni biztosan, de könnyen lehet, hogy igen.
  • Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.16.

    Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

    Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés? Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!

  • A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.14.

    A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing

    A mesterséges intelligencia története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Alan Turing megalkotta az "intelligencia" fogalmának matematikai definícióját. Ezt követően a számítógépes tudományban dolgozók és kutatók elkezdték kifejleszteni az első mesterséges intelligencia programokat.