A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing

A mesterséges intelligencia (MI) történetéről

A mesterséges intelligencia története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Alan Turing megalkotta az "intelligencia" fogalmának matematikai definícióját. Ezt követően a számítógépes tudományban dolgozók és kutatók elkezdték kifejleszteni az első mesterséges intelligencia programokat, amelyeknek célja az emberi gondolkodás utánzása volt.

Az 1956-os Dartmouth konferencián az MI kutatásra és fejlesztésre vonatkozó iránymutatásokat határoztak meg, és az MI kutatás az 1950-es és 60-as években nagy lendületet vett, a kutatók fejlettebb technikákkal kezdtek foglalkozni, beleértve a gépi tanulást, a természetes nyelvi feldolgozást és a számítógépes vizualizálást.

A mesterséges intelligencia kutatásának első éveiben a hangsúly olyan szabályalapú rendszerek kifejlesztésén volt, amelyek képesek voltak egy korlátozott területen érvelni és problémákat megoldani.

Az 1980-as években fellendült a mesterséges intelligencia kutatása és fejlesztése, a szakértői rendszerek, a fuzzy logika és a neurális hálózatok terén elért eredményekkel. Az 1990-es években azonban a fejlődés lelassult, és sok MI-kutató más területek felé fordította figyelmét.

A 21. században a számítási teljesítmény, az adattárolás és a gépi tanulási algoritmusok fejlődése a mesterséges intelligencia iránti érdeklődés újbóli fellendüléséhez vezetett. Ma a mesterséges intelligenciát széles skálán alkalmazzák, a hangalapú asszisztensektől, a chatbotoktól kezdve az önvezető autókon át az orvosi diagnosztikáig.

A mélytanulás, a megerősítő tanulás és más mesterséges intelligencia-technikák terén a közelmúltban elért áttörések jelentős előre lépésekhez vezettek olyan területeken, mint a természetes nyelvfeldolgozás, a képfelismerés és a robotika. A folyamatos fejlődéssel a mesterséges intelligencia várhatóan egyre fontosabb szerepet fog játszani a modern élet számos területén.

És mondhatjuk, hogy néhány hónappal ezelőtt szinte felforgatta a világot, hogy az MI-on alapuló nyelvi modell elérhetővé vál, gyakorlatilag bárki számára, „akivel” úgy lehet chatelni, akár egy emberrel.
 

A mesterséges intelligencia (MI) ma

Ahogy az előbb fogalmaztunk manapság a mesterséges intelligenciát a hangalapú asszisztensekben, a chatbotokban, a képfelismerésben, a természetes nyelvi feldolgozásban, az ajánlórendszerekben és sok más alkalmazásban használják.

Az egyik legjelentősebb közelmúltbeli áttörése a mélytanulási technikák kifejlesztése volt. A mélytanulás során a neurális hálózatokat nagy adathalmazokkal képzik ki, hogy azok képesek legyenek a minták felismerésére és nagy pontosságú előrejelzések készítésére. A mélytanulást olyan alkalmazások fejlesztésére használták, mint a képfelismerés, a beszédfelismerés és a természetes nyelvi feldolgozás.

Egy másik területe, amely az elmúlt években gyors fejlődésen ment keresztül, a robotika. A mesterséges intelligencia algoritmusok és hardverek fejlődése egyre kifinomultabb robotok fejlesztéséhez vezetett, amelyek a feladatok széles körét képesek ellátni.

Ennek ellenére még sok munka vár az emberi intelligenciával valóban felvehető mesterséges intelligencia kifejlesztésére. A kutatók olyan mesterséges intelligencia rendszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek általánosabb és rugalmasabb módon képesek érvelni, tervezni és tanulni, ami lehetővé teszi számukra, hogy a feladatok szélesebb körét oldják meg.

Az MI alkalmazása nagy hatást gyakorolhat a gazdaságra és a munkaerőpiacra is, mivel számos feladatot elvégezhet, amelyeket korábban emberi erőforrások végeztek. Azonban fontos megjegyezni, és ez valamelyest megnyugtató is lehet, nem képes minden emberi tevékenységet helyettesíteni, és fontos, hogy az MI fejlesztését és alkalmazását etikai és társadalmi szempontok szerint is kezeljük.
 

A weben már működő fejlett mesterséges intelligencia rendszerek

Nehéz meghatározni, hogy melyik MI rendszer a legfejlettebb jelenleg a világhálón, mivel az MI területe gyorsan fejlődik, és az MI-nak számos különböző típusa és alkalmazása létezik.

Van azonban több olyan mesterséges intelligencia rendszer, amely jelenleg jelentős előre lépéseket tesz, és nagy érdeklődést és figyelmet vált ki, többek között a következők:

1. GPT-3: az OpenAI által kifejlesztett nyelvi modell, amely képes emberhez hasonló nyelvet generálni és természetes nyelvi feldolgozási feladatok széles körét elvégezni.

2. AlphaGo: a Google DeepMind által kifejlesztett számítógépes programja, amely képes volt legyőzni az emberi világbajnokokat a Go társasjátékban.

3. Watson: az IBM által kifejlesztett mesterséges intelligencia rendszer, amely nagy mennyiségű strukturálatlan adat feldolgozására és elemzésére képes, és számos területen alkalmazzák, többek között az egészségügyben, a pénzügyekben és az ügyfélszolgálatban.

4. BERT: a Google által kifejlesztett nyelvi modell, amely jelentős javulást mutatott a természetes nyelv megértésében és feldolgozásában, és itt megérkeztünk a keresőoptimalizáláshoz, mint kapcsolódó témakörhöz, hisz a BERT algoritmus bevezetésével a SEO fókuszú tartalomgyártás szemlélete nagy változáson ment keresztül.

Érdemes megjegyezni, hogy számos más fejlett mesterséges intelligencia rendszert is fejlesztenek és alkalmaznak az iparágak széles körben, és a mesterséges intelligencia területe valószínűleg továbbra is gyorsan fejlődik az elkövetkező években.
 

OpenAI és ChatGPT, amitől hangos a világ

Az OpenAI egy mesterséges intelligencia kutatóintézet és vállalat, amelyet 2015-ben alapított egy csoport neves kutató és vállalkozó, köztük Elon Musk és Sam Altman. Az OpenAI küldetése, hogy biztonságos és hasznos mesterséges intelligenciát hozzon létre, amely az emberiség egészének javát szolgálhatja.

A ChatGPT a mesterségi intelligencia nyelvi modell neve. Ez az OpenAI által kifejlesztett természetes nyelvi feldolgozó modell, amely képes emberhez hasonló válaszokat generálni a legkülönbözőbb kérésekre és kérdésekre. A modell egy óriási szöveges adathalmazból mély tanulási architektúrát használ a természetes nyelv megértéséhez és generálásához. A ChatGPT-t úgy tervezték, hogy sokoldalú, valamint rugalmas nyelvi modell legyen. Alkalmazási területe lehet a chatbotoktól az ügyfélszolgálaton át, tartalomkészítésig vagy nyelvi fordításig.
 

A mesterséges intelligencia hatása az online marketingre

Összeszedtünk néhány módot, ahol a mesterséges intelligencia hatással van, és későbbiekben még inkább hatással lesz az online marketingre, illetve ahol „munkára” fogható.

1. Személyre szabás: A mesterséges intelligencia segítségével a weboldalakat személyre lehet szabni az egyes felhasználók preferenciáinak és érdeklődési körének megfelelően. Ez javíthatja a felhasználói élményt, és megkönnyítheti a felhasználók számára, hogy megtalálják, amit keresnek.

2. Keresőmotor-optimalizálás (SEO): Az MI-alapú eszközök segíthetnek a webhelyek tulajdonosainak a tartalom optimalizálásában és a keresőben való rangsorolás javításában (itt már nem csak a Google keresőben való jó helyezésre gondolunk). Ez a webhely nagyobb forgalmát és láthatóságát eredményezheti.

3. Hirdetési személyre szabás: Az MI nyelvi modellek lehetővé teszik a hirdetések személyre szabását az ügyfelek számára. Az ilyen modellek képesek elemző adatokat gyűjteni az ügyfél viselkedéséről és preferenciáiról, és ezeket az adatokat felhasználva a hirdetések személyre szabása lehetővé válik. Ez hatékonyabb és hatásosabb hirdetéseket eredményezhet, és segíthet a vállalatoknak növelni az értékesítést és az ügyféltáborukat.

4. Automatizált e-mail kampányok: Az MI nyelvi modellek lehetővé teszik az automatizált e-mail kampányok létrehozását, amelyek személyre szabottak és hatékonyak az ügyfelekkel való kommunikációban. Az ilyen modellek képesek az ügyfél viselkedésének elemzésére és az e-mail üzenetek személyre szabására a felhasználók igényeinek és preferenciáinak megfelelően.

5. Chatbotok: Az MI-alapú chatbotok felhasználhatók a webhelyeken nyújtott ügyféltámogatásra és segítségnyújtásra. Ez javíthatja az ügyfelek elégedettségét és csökkentheti az emberi ügyfélszolgálati csapatok munkaterhelését.

6. Tartalomkészítés: A mesterséges intelligencia felhasználható tartalom automatikus létrehozására, például hírcikkek, termékleírások és a közösségi médiában megjelenő posztok létrehozására. Ez időt és erőforrásokat takaríthat meg a tartalomkészítők számára, de aggályokat is felvethet a tartalom minőségével és hitelességével kapcsolatban.

7. Kép- és videófelismerés: A mesterséges intelligencia felhasználható az interneten található képek és videók felismerésére és elemzésére, ami hasznos lehet olyan feladatokban, mint a tartalom moderálása és a szerzői jogok érvényesítése.

Az MI képes az adatok elemzésére, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy pontosabban megértsék a célközönséget és jobban megértsék az online fogyasztói viselkedést. Az MI algoritmusoknak köszönhetően a vállalkozások hatékonyan célozhatják meg a célközönséget, és testreszabott ajánlatokat kínálhatnak az ügyfeleknek.

Az MI képes az automatizálásra, amely segíthet a vállalkozásoknak csökkenteni a munkaerőköltségeket és a manuális feladatokat.

Az automatizált kampányok lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy hatékonyan és időben beállítsák és futtassák a marketing kampányokat, valamint az MI alapú chatbotok és ügyfélszolgálati robotok segíthetnek az ügyfelekkel való interakciókban.

Például a ChatGPT biztosan jelentős hatással lesz az online marketingre, az ilyen modellek az emberi nyelv feldolgozására és előállítására képesek, így lehetővé teszik az automatizált szöveges kommunikációt az ügyfelekkel.

Lehetővé téve a prediktív elemzést, a vállalkozásoknak segít abban, hogy jobban megértsék a jövőbeli trendeket, az ügyfél-elégedettséget és az üzleti teljesítményt, és segít a vállalkozásoknak abban, hogy jobban tervezhessék a jövőbeli marketingstratégiáikat.

A hasonló technológiák segítségével a marketing ügynökségek képesek lehetnek személyre szabottabb, hatékonyabb és érdekesebb kommunikációt folytatni az ügyfelekkel.

Emellett az ilyen nyelvi modellek képesek arra, hogy folyamatosan elemezzék és értékeljék a felhasználói visszajelzéseket, és ennek megfelelően finomítsák a kommunikációt, a termékleírásokat vagy akár a marketingüzeneteket. Ez lehetővé teszi, hogy a vállalkozások gyorsan és hatékonyan reagáljanak a változó piaci körülményekre és az ügyfelek igényeire.

Összességében a mesterséges intelligencia segíthet a weboldalaknak abban, hogy jobban kiszolgálják felhasználóikat, javítsák tartalmaikat és optimalizálják helyezéseiket.

Az internetes adatvédelem, a manipulatív adatgyűjtés és az online álhírek terjedése olyan kihívásokat jelentenek, amelyekre az MI szintén megoldást jelenthet.

Keresőmotorokban már használt MI algoritmusok

A keresőmotorok már évek óta használnak mesterséges intelligencia (MI) technikákat a keresési eredmények minőségének és relevanciájának javítása érdekében. Foglaljuk össze nagy léptékben a keresőmotorokban jelenleg alkalmazott mesterséges intelligencia felhasználási módokat:

1. Természetes nyelvi feldolgozás (NLP): A keresőmotorok NLP-technikákat használnak a felhasználói lekérdezés mögött rejlő jelentés jobb megértésére, ami segít nekik relevánsabb keresési eredményeket szolgáltatni. Az NLP lehetővé teszi továbbá, hogy jobban értelmezzék és elemezzék a weben található strukturálatlan adatokat.

2. Gépi tanulás: A keresőmotorok gépi tanulási algoritmusokat használnak a felhasználói viselkedésből való tanuláshoz, és ennek megfelelően igazítják keresési eredményeiket. Ha például egy felhasználó gyakran kattint egy adott weboldal találataira, a keresőmotor elkezdheti magasabbra rangsorolni azt a weboldalt a hasonló lekérdezések keresési eredményei között.

3. Kép- és videófelismerés: A keresőmotorok MI-alapú kép- és videófelismerő algoritmusokat használnak a webes képek és videók tartalmának elemzésére és megértésére. Ez lehetővé teszi számukra, hogy relevánsabb találatokat adjanak a kép- és videókeresésekhez.

4. Hangalapú keresés: A hangalapú asszisztensek növekvő népszerűségével a keresőmotorok MI-alapú beszédfelismerést és természetes nyelvi feldolgozást alkalmaznak, hogy jobban megértsék a hangalapú keresési lekérdezéseket és jobban válaszoljanak rájuk.

A Google és a Microsoft böngészői - a Google Chrome és a Microsoft Edge - számos mesterséges intelligencia alapú funkciót tartalmaznak, amelyek segítenek javítani a böngészési élményt és a felhasználói hatékonyságot.

A Google Chrome böngésző például a Google keresőtechnológiájára épül, amely szintén számos MI alapú elemet tartalmaz.

Az AutoComplete és a Google Suggest funkciók használják a felhasználói bevitelt, és javasolják a lehetséges keresőszavakat és kulcsszavakat. Az Chrome által használt webkit böngészőmotor magas fokú optimalizációval és előrelátó rendereléssel rendelkezik, amely nagyban javítja a böngészési sebességet és hatékonyságot.

Az Edge böngészőben a Microsoft a Bing keresőtechnológiájára támaszkodik, amelynek szintén számos MI alapú funkciója van. Az Edge az MI alapú tabok előrejelzési funkciójával javítja a böngészési hatékonyságot, és lehetővé teszi, hogy a felhasználók a leggyakrabban látogatott oldalaikat és legutóbbi munkameneteiket a böngésző indítása nélkül is megnyithassák.

Mindkét böngészőben az MI alapú védelmi funkciók is vannak, amelyek védelmet nyújtanak a kártékony weboldalakkal szemben, és segítenek az adatvédelemben és a biztonságban. Például a Google Chrome Safe Browsing, amely kártékony webhelyek elleni védelmet nyújt, és az Edge Windows Defender SmartScreen technológiájával, amely segít a letöltött fájlok és az új weboldalak biztonságos értékelésében.

Összességében a mesterséges intelligencia segít a keresőmotoroknak pontosabb és relevánsabb keresési eredményeket nyújtani, megkönnyítve a felhasználók számára, hogy megtalálják a keresett információt a világhálón.

MI és ember

Szerencsére még bőven nem tartunk ott, hogy féljünk, hamarosan az MI „elveszi a munkánkat”, mert bár a mesterséges intelligencia egyre kifinomultabbá válik, és az üzleti élet számos területén alkalmazzák, nem tudja minden területen helyettesíteni az emberi intelligenciát és ítélőképességet.

Nézzünk meg néhány okot, miért is nem?

Kreativitás és kritikus gondolkodás: Az MI kiválóan alkalmas nagy mennyiségű adat feldolgozására és elemzésére, de nem tudja megismételni az emberi kreativitást és kritikai gondolkodási képességet. Ezek a készségek továbbra is elengedhetetlenek az üzleti élet számos területén, például a marketing, a terméktervezés és a stratégiai tervezés terén.

Etika és döntéshozatal: A mesterséges intelligencia csak annyira elfogulatlan és igazságos, amennyire az adatok, amelyek alapján betanították. Hibázhat, vagy nem szándékolt következményei lehetnek. Emberi erőforrásokra van szükség annak biztosításához, hogy a mesterséges intelligenciát etikusan használják, és hogy a kimeneteit megfelelően értelmezzék, és megfelelően cselekedjenek.

Érzelmi intelligencia és empátia: A mesterséges intelligencia nem helyettesítheti az érzelmi intelligenciát és az empátiát, amely szükséges az emberek közötti hatékony interakciókhoz, például az ügyfélszolgálat vagy a csapatirányítás során.

Alkalmazkodóképesség és tanulás: Bár a mesterséges intelligencia kiválóan tanul és javít az adatok alapján, nem tud úgy alkalmazkodni a váratlan vagy újszerű helyzetekhez, mint az ember. Emberi erőforrásokra van szükség az AI-rendszerek irányításához és vezetéséhez, amikor azok új kihívásokkal és lehetőségekkel találkoznak.

Összességében, bár az MI hihetetlenül hatékony eszköz, amely segíthet a vállalkozásoknak hatékonyabbá és eredményesebbé válni, nem helyettesíti a human faktort a maga jó és rossz attitűdjeivel.

Az emberi erőforrások továbbra is elengedhetetlen részét képezik minden olyan vállalkozásnak, amely sikeres akar lenni a gyorsan fejlődő és összetett piacon.

Csak dőljön hátra és élvezze az MI adta előnyöket, gondolkozzon kritikusan és kreatívan, vállalkozása online marketing munkáit pedig bízza marketing ügynökségre. Vagyis ránk!
  • Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.16.

    Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

    Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés? Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!

  • A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.14.

    A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing

    A mesterséges intelligencia története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Alan Turing megalkotta az "intelligencia" fogalmának matematikai definícióját. Ezt követően a számítógépes tudományban dolgozók és kutatók elkezdték kifejleszteni az első mesterséges intelligencia programokat.