A kiszivárgott Google rangsorolási tényezők: mélyreható elemzés és jövőbeli kilátások

A keresőmotorok világa folyamatosan fejlődik, és a Google rangsorolási algoritmusai különösen nagy hatással vannak az online tartalmak elérhetőségére és láthatóságára.

Nemrégiben napvilágot látott egy dokumentum, amely részletesen ismerteti a Google rangsorolási tényezőinek új aspektusait. Ezek az információk rendkívül értékesek a SEO szakemberek, weboldaltulajdonosok és digitális marketingesek számára, mivel lehetővé teszik számukra, hogy jobban megértsék, hogyan működnek a keresőmotorok, és hogyan lehet optimalizálni a weboldalakat a jobb rangsorolás érdekében.
 

A Google rangsorolási algoritmusai: áttekintés

A Google rangsorolási algoritmusai több száz különböző tényezőt vesznek figyelembe annak érdekében, hogy a legrelevánsabb és legértékesebb tartalmakat jelenítsék meg a keresési eredmények között. Ezek a tényezők folyamatosan változnak és fejlődnek, ahogy a Google új módszereket és technológiákat fejleszt ki a felhasználói élmény javítása érdekében.

A rangsorolási tényezők általában három fő kategóriába sorolhatók:

1. Technikai SEO: Ez magában foglalja a weboldal technikai aspektusait, mint például a betöltési sebességet, a mobilbarát kialakítást, a biztonságot (HTTPS), és a strukturált adatokat.
2. On-Page SEO: Ide tartozik a tartalom minősége, a kulcsszavak használata, a belső linkek, és a meta címkék optimalizálása.
3. Off-Page SEO: Ez főként a külső linkekre (backlinks) és a weboldal hitelességére összpontosít, amelyeket más weboldalak linkjei és a közösségi média említések erősítenek.
 

Kiszivárgott rangsorolási tényezők: a részletek

A közelmúltban kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy a Google algoritmusai új, vagy eddig kevésbé ismert tényezőket is figyelembe vesznek a weboldalak rangsorolásakor. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

1. Felhasználói elkötelezettség (User Engagement)
 • A felhasználói elkötelezettség mérésére szolgáló mutatók jelentősége egyre növekszik. A Google egyre inkább figyelembe veszi, hogy a felhasználók hogyan lépnek interakcióba egy weboldallal. Az elkötelezettségi mutatók közé tartozik:
 • Oldalon eltöltött idő (Dwell Time): Az az idő, amelyet a felhasználók egy adott oldalon töltenek. Minél hosszabb ideig maradnak az oldalon, annál valószínűbb, hogy az oldal tartalma releváns és értékes.
 • Kattintási arány (CTR): Az arány, amely megmutatja, hogy hányan kattintanak a keresési találatok között az adott weboldalra. A magasabb CTR arra utal, hogy a cím és a meta leírás vonzó és releváns a keresési lekérdezések szempontjából.
 • Visszafordulási arány (Bounce Rate): Az arány, amely megmutatja, hogy a látogatók hány százaléka hagyja el az oldalt anélkül, hogy más oldalakat is megnézne. A magas visszafordulási arány jelezheti, hogy az oldal nem felel meg a felhasználói elvárásoknak vagy nem releváns a keresési kifejezések szempontjából.
2. Tartalom frissessége (Content Freshness)

A Google előnyben részesíti a friss és aktuális tartalmakat, különösen a gyorsan változó iparágakban és témakörökben. A rendszeres tartalomfrissítés és az új tartalmak közzététele segíthet abban, hogy a weboldal releváns maradjon a keresőmotorok számára.
 • Frissített tartalom: Azok a weboldalak, amelyek rendszeresen frissítik tartalmukat, jobb rangsorolást érhetnek el. A frissítés nemcsak a tartalom bővítését vagy módosítását jelenti, hanem a régi, elavult információk eltávolítását is.
 • Új tartalmak közzététele: Az új cikkek, blogbejegyzések és egyéb tartalmak rendszeres közzététele szintén pozitívan befolyásolhatja a rangsorolást.
3. Oldal betöltési sebesség (Page Load Speed)

Az oldal betöltési sebessége kulcsfontosságú tényező, amely nemcsak a felhasználói élményt befolyásolja, hanem a keresőmotorok rangsorolását is. A lassú weboldalak negatív hatással lehetnek a látogatói élményre, és magasabb visszafordulási arányt eredményezhetnek.
 • Mobilbarát kialakítás: A mobilbarát oldalak gyorsabban betöltődnek és jobb felhasználói élményt nyújtanak, különösen mivel a mobil eszközök használata egyre növekszik.
 • Optimalizált képek és videók: Az optimalizált multimédiás tartalmak csökkenthetik a betöltési időt és javíthatják a felhasználói élményt.

4. HTTPS és biztonság

A Google előnyben részesíti a biztonságos, HTTPS protokollal rendelkező weboldalakat. A HTTPS nemcsak a felhasználói adatok védelmét szolgálja, hanem a weboldal hitelességét is növeli a keresőmotorok szemében.
 • SSL Tanúsítvány: Az SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalak hitelesebbek és biztonságosabbak, ami pozitívan befolyásolja a rangsorolást.
 • Adatvédelem és Biztonság: A felhasználói adatok védelme és a biztonsági intézkedések alkalmazása szintén fontos rangsorolási tényezők lehetnek.

5. Mobil első indexelés (Mobile-First Indexing)

A Google már néhány éve áttért a mobil első indexelésre, ami azt jelenti, hogy a keresőmotor elsősorban a weboldalak mobil változatát veszi figyelembe a rangsorolás során. Az optimalizált mobiloldalak ezért előnyösebb helyzetben vannak a keresési eredmények között.
 • Reszponzív design: A reszponzív weboldalak minden eszközön megfelelően jelennek meg, ami javítja a felhasználói élményt és a rangsorolást.
 • Gyors mobil betöltési idő: A mobiloldalak gyors betöltési ideje kritikus fontosságú a jobb rangsorolás érdekében.

6. Helyi SEO (Local SEO)

A helyi keresések egyre fontosabbá válnak, különösen a kis- és középvállalkozások számára. A helyi SEO optimalizálása segíthet abban, hogy a vállalkozások jobban láthatóak legyenek a helyi keresési eredmények között.
 • Google My Business profil: A részletes és pontos Google My Business profil javíthatja a helyi keresési eredményeket.
 • Helyi kulcsszavak: A helyi kulcsszavak használata a tartalomban és a meta címkékben növelheti a helyi keresésekben való megjelenés esélyét.
 

A kiszivárgott tényezők hatása a SEO stratégiákra

A kiszivárgott rangsorolási tényezők jelentős hatással lehetnek a SEO stratégiákra, mivel új megközelítéseket és optimalizálási lehetőségeket nyitnak meg a szakemberek számára. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan érdemes alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz.

Tartalom stratégia

Az új tényezők alapján a tartalom stratégiának a következő elemekre kell összpontosítania:
 • Releváns és értékes tartalom: Olyan tartalmak létrehozása, amelyek a felhasználók számára relevánsak és értékesek, így hosszabb időt töltenek az oldalon és több interakciót generálnak.
 • Rendszeres frissítés: A meglévő tartalmak rendszeres frissítése és új tartalmak közzététele, hogy a weboldal mindig aktuális legyen.
 • Kulcsszókutatás: A megfelelő kulcsszavak kiválasztása és használata, amelyek a felhasználók keresési szándékát tükrözik.

Technikai SEO

A technikai SEO-nak is alkalmazkodnia kell a kiszivárgott tényezőkhöz:
 • Oldal betöltési sebesség optimalizálása: A weboldal betöltési sebességének javítása, például a képek optimalizálásával, a böngésző gyorsítótárazásának alkalmazásával és a kód tömörítésével.
 • Mobilbarát kialakítás: A reszponzív design és a gyors mobil betöltési idő biztosítása.
 • Biztonság és HTTPS: Az SSL tanúsítvány alkalmazása és a weboldal biztonságának fokozása.

Helyi SEO

A helyi SEO optimalizálása különösen fontos a helyi vállalkozások számára:
 • Google My Business optimalizálás: A Google My Business profil részletes és pontos kitöltése, beleértve a nyitvatartási időket, a címet és az elérhetőségi adatokat.
 • Helyi kulcsszavak használata: Helyi kulcsszavak beillesztése a tartalomba és a meta címkékbe, hogy a weboldal jobban szerepeljen a helyi keresési eredmények között.
 • Helyi linképítés: Kapcsolatépítés más helyi vállalkozásokkal és weboldalakkal, hogy helyi visszamutató linkeket szerezzenek.

A jövő kilátásai

A Google rangsorolási algoritmusai folyamatosan fejlődnek, és a keresőmotorok célja, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsák. Az új rangsorolási tényezők és a jövőbeli trendek jelentős hatással lesznek a SEO stratégiákra és a weboldalak láthatóságára.

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

A mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) egyre nagyobb szerepet játszik a keresőmotorok algoritmusaiban. Ezek a technológiák lehetővé teszik a Google számára, hogy pontosabban értékelje a tartalmak relevanciáját és minőségét, valamint a felhasználói elkötelezettséget.
 • AI alapú rangsorolás: Az AI alapú rangsorolási algoritmusok képesek lesznek jobban megérteni a felhasználói szándékokat és a keresési lekérdezések mögötti kontextust.
 • Gépi tanulás alapú elemzés: A gépi tanulás alapú elemzési eszközök segíthetnek a SEO szakembereknek az adatok elemzésében és a trendek azonosításában.

Hangkutatás és hangalapú keresés

A hangalapú keresés népszerűsége növekszik, ahogy egyre több felhasználó használ hangalapú asszisztenseket, mint például a Google Assistant és az Amazon Alexa.
 • Hangalapú keresési optimalizálás: A weboldalaknak alkalmazkodniuk kell a hangalapú keresési lekérdezésekhez, amelyek gyakran hosszabbak és beszélt nyelven fogalmazódnak meg.
 • Természetes nyelv feldolgozás: A természetes nyelv feldolgozás (NLP) technológiák alkalmazása segíthet a tartalmak optimalizálásában a hangalapú keresések számára.

Videó tartalom és SEO

A videó tartalmak egyre népszerűbbé válnak, és a keresőmotorok is nagyobb hangsúlyt fektetnek a videó tartalmak optimalizálására.
 • Videó SEO: A videó tartalmak optimalizálása, beleértve a videó címeket, leírásokat és címkéket, hogy jobban szerepeljenek a keresési eredmények között.
 • Videó tartalom stratégia: A videó tartalmak rendszeres létrehozása és megosztása, hogy növeljék a felhasználói elkötelezettséget és a weboldal láthatóságát.

Összegzés

A kiszivárgott Google rangsorolási tényezők rendkívül fontos információkat nyújtanak a SEO szakemberek és weboldaltulajdonosok számára. A felhasználói elkötelezettség, a tartalom frissessége, az oldal betöltési sebesség, a biztonság, a mobil első indexelés és a helyi SEO mind olyan tényezők, amelyek jelentős hatással vannak a weboldalak rangsorolására.

A jövőben a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a hangalapú keresés és a videó tartalom optimalizálása még nagyobb szerepet fog játszani a keresőmotorok algoritmusaiban. Ahhoz, hogy a weboldalak versenyképesek maradjanak és jobb rangsorolást érjenek el, elengedhetetlen, hogy folyamatosan alkalmazkodjanak ezekhez a változásokhoz és optimalizálják a tartalmaikat a legújabb trendeknek megfelelően.