A videó SEO alapjai

A Google találati listáján minél előkelőbb helyre kerülni központi fontosságú a legtöbb weboldal esetében, ezt nem is kell ragozni. Azonban arról sokan megfeledkeznek, hogy a keresőnek nem kizárólag organikus webhelytalálatai vannak – tehát egy keresőkifejezésre nem kizárólag weblapunk oldalai jöhetnek elő.

Olykor PDF dokumentumok, a képkeresőnél képfájlok kerülnek a látogató szeme elé. Ami pedig még fontosabb lehet: a találati listán gyakran jelennek meg a szintén a Google tulajdonában lévő YouTube videómegosztóról (illetve néhány másik hasonló oldalról) videók.

Előfordulhat, hogy egy kifejezésre rendkívül nehéz lenne az első találatok közé kerülni, viszont van lehetőség arra, hogy videós találatként megjelenjünk. Bár így nem közvetlenül a mi oldalunkra küldi a Google a látogatót, mégis a mi tartalmunkat találja meg, ahonnan már átterelhető a weblapunkra is. Például egy webáruházban is megtalálható terméket kereső látogató nagyon szívesen néz meg egy rövid videót a termékről – ha pedig a videó végén a mi web boltunk szerepel, könnyen lehet, hogy nálunk rendeli meg.

A videókat ráadásul képpel emeli ki a találati oldalon a kereső, ezért jóval feltűnőbbek is a szöveges találatok mellett. Van arra is néhány fortély, hogy a videó anyagainkat jobb helyen hozza a Google. Az ehhez szükséges optimalizációs munkát videó SEO-nak nevezzük.

Mivel nem csupán a vírusmarketingben, hanem egy jól felépített oldal természetes tartalmában is igen erős elem lehet a videó, ezért a vSEO megfigyeléseit minden komoly keresőoptimalizáló szakembernek ismernie kell.

A felhasználók egyre szívesebben néznek videókat ahelyett, hogy olvasnának, s bár most még a szöveges tartalom a Google számára a legfontosabb kiigazodási pont, annak ellenére, hogy ez várhatóan sokáig nem is változik, figyelembe kell vennünk a videók egyre jelentősebb térhódítását is.

A videótartalom optimalizációjában természetesen alapvetően fontos a videó címe és a hozzá tartozó leírás. A fő gond, hogy a kereső képtelen fölismerni, hogy pontosan miről is van szó magán a felvételen, ezért a lehető legtöbb módon segítenünk kell neki.

A címkék, sőt a videóhoz érkező hozzászólások ezért sokkal nagyobb hangsúllyal kerülnek az algoritmus figyelmébe. Ha a saját oldalunkon helyezzük el a videót, figyeljünk a META adatokra és minden egyéb információra, amelyet a kódban megadhatunk.

A cikk következő részében (A YouTube SEO működése) már konkrétan a videók szerkesztésére, valamint azok elhelyezésére adunk néhány tippet. Bemutatjuk majd, hogy milyen előnyei vannak, ha a saját weboldalunkon jelenítünk meg egy videót, valamint megmutatjuk, mi is az a YouTube SEO.
 
  • Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.16.

    Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

    Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés? Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!

  • A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.14.

    A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing

    A mesterséges intelligencia története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Alan Turing megalkotta az "intelligencia" fogalmának matematikai definícióját. Ezt követően a számítógépes tudományban dolgozók és kutatók elkezdték kifejleszteni az első mesterséges intelligencia programokat.