Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

2023. Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés?

Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!

A Google Analytics (GA) egy webanalitikai szolgáltatás, amely nyomon követi és jelenti a webhelyek forgalmát. A Google által nyújtott ingyenes szolgáltatás lehetővé teszi a webmesterek számára, hogy nyomon kövessék weboldaluk forgalmát, mérjék a hirdetések megtérülését, és elemezzék a weboldal látogatóinak viselkedését. 2005-ös indulása óta a Google Analytics a világ egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben használt webanalitikai eszközévé vált, weboldalak milliói használják online teljesítményük nyomon követésére és javítására.

A bevezetése óta eltelt több mint 15 év alatt a Google Analytics számos frissítésen és változáson ment keresztül, de a legutóbbi frissítés, a GA4 talán az eddigi legjelentősebb. Ebben a cikkben közelebbről megnézzük a GA4-et, annak funkcióit, és azt, hogy hogyan fogja megváltoztatni a webanalitika használatát.
 

Vegyük át honnan indultunk - mi a Google Analytics?

Segítségével a webhelytulajdonosok és a marketingesek nyomon követhetik az olyan kulcsfontosságú mérőszámokat, mint az oldalmegtekintések, a visszafordulási arányok, az oldalon töltött idő és a konverziós arányok, mindezek megértésével és kielemzésével marketing ügynökségek magabiztosan optimalizálhatják ügyfeleik webhelyeit és javíthatják a felhasználók elkötelezettségét.

A Google Analytics számos hasznos jelentést kínál, többek között valós idejű jelentéseket, közönségjelentéseket, akvizíciós jelentéseket, viselkedési jelentéseket és konverziós jelentéseket. Ezek a jelentések értékes betekintést nyújtanak a webhelyek forgalmi forrásaiba, a felhasználói demográfiába és viselkedésbe, és lehetővé teszik a webhelytulajdonosok és marketingesek számára, hogy nyomon kövessék marketingtevékenységeik hatékonyságát, és adatvezérelt döntéseket hozzanak.

Hogyan fejlődött?

A Google Analytics indulása óta számos frissítésen és változáson ment keresztül. 2007-ben a Google elindította a GA prémium verzióját, amely fejlett funkciókat és támogatást nyújtott a nagy forgalmú webhelyek számára. 2011-ben a Google bevezette az Universal Analyticset, amely lehetővé tette az eszközök közötti nyomon követést és más fejlett funkciókat.

2019-ben a Google bejelentette a GA4 bétaverzióját, a Google Analytics új és továbbfejlesztett változatát, amely fejlettebb betekintést és elemzési lehetőségeket ígért. A kiterjedt bétatesztelést követően a Google 2020 októberében hivatalosan is elindította a GA4-et, amely a Google Analytics évek óta legjelentősebb frissítését jelenti.

Mire használtuk eddig a Google Analyticset?

A GA által nyomon követett legfontosabb mérőszámok közé tartozik többek között:

Forgalmi források: Honnan érkezik a webhely forgalma, beleértve az organikus keresést, a fizetett keresést, a közösségi médiát és egyéb forrásokat.

Felhasználói viselkedés: Hogyan lépnek kapcsolatba a felhasználók a webhellyel, beleértve azt is, hogy mely oldalakat látogatják meg, mennyi ideig maradnak a webhelyen, és milyen műveleteket hajtanak végre.

Konverziós arányok: Hány felhasználó „konvertálódik”, azaz vásárol vagy küld be egy űrlapot, annak függvényében, hogy adott weboldalon mi számít konverziónak.

A közönség demográfiai jellemzői: A weboldal látogatóinak kora, neme, tartózkodási helye és egyéb jellemzői.

Valós idejű adatok: A weboldal tevékenységének valós idejű megtekintése, beleértve az aktív felhasználók számát, az általuk megtekintett oldalakat és az általuk végrehajtott műveleteket.
 

Miért forradalmi a mostani (GA4) frissítés?

A GA4 frissítés több okból is forradalmi.

Először is a GA4 egy új, fejlettebb adatmodellre épül, amely pontosabb és részletesebb betekintést tesz lehetővé a felhasználói viselkedésbe. A GA4-et úgy tervezték, hogy teljesebb képet adjon a felhasználói viselkedésről több eszközön és platformon keresztül, ami egyre fontosabbá válik, mivel a felhasználók az asztali és a mobil eszközök között váltanak.

Másodszor, a GA4 jobban összpontosít az adatvédelemre, mint a Google Analytics korábbi verziói. Az adatvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt a Google úgy tervezte meg az új verziót, hogy a legereősebb.
 

Melyek a GA4 legfontosabb jellemzői?

Az egyik fő oka annak, hogy a GA4-et jelentős frissítésnek tekintik, az eddig nem ismert új funkciók bevezetése:

1. Eszközök közötti nyomon követés: A GA4 célja, hogy pontosabb adatokat szolgáltasson a felhasználói viselkedés eszközök közötti nyomon követésével. Ez azt jelenti, hogy ha egy felhasználó több eszközön is meglátogatja a webhelyét, a GA4 pontosabb képet tud nyújtani a viselkedéséről.

2. Eseményalapú adatmodell: A GA4 eseményalapú adatmodellt használ, ami azt jelenti, hogy az olyan eseményeket, mint az oldalmegtekintések, kattintások és egyéb műveletek nem oldalmegtekintésekként, hanem egyedi eseményekként követi. Ez megkönnyíti a weboldalon végzett konkrét műveletek és viselkedések nyomon követését.

3. Továbbfejlesztett gépi tanulási képességek: A GA4 fejlett gépi tanulási képességekkel készült, amelyek segíthetnek az adatokban lévő minták és trendek azonosításában. Segít például megjósolni, hogy mely felhasználók konvertálnak nagyobb valószínűséggel, és betekintést nyújt abba, hogy mely marketingkampányok vezetnek a legtöbb konverzióhoz.

4. Mélyebb integráció a Google Ads-el: A GA4 mélyebb integrációt biztosít a Google Ads-szel, így láthatja, hogy mely hirdetések vezetnek a legtöbb konverzióhoz, és ezen adatok alapján optimalizálhatja hirdetési kampányait.

5. Egyszerűsített jelentéskészítés: A GA4 racionalizáltabb jelentési élményt nyújt, a jelentések olyan kategóriákba vannak csoportosítva, mint az Akvizíció, az Elkötelezettség, a Monetizáció és a Megtartás. Ez megkönnyíti a szükséges adatok megtalálását és a nyújtott betekintések megértését.
 

GA4-re váltás a gyakorlatban

Az átállás során a fontos adatot és beállítást mindenképp javasolt átnézni, megbizonyosodni afelől, hogy az adatgyűjtés és az elemzés a lehető legpontosabb maradt az új rendszerben.

Az új Google Analytics verzióban ténylegesen nem kell a webhely kódját cserélni, mivel az új követőkódot automatikusan létrehozza a Google Analytics a régi helyett. Azonban, ha valaki számos testreszabott jelentést vagy mérőeszközt használ, amelyeket a régi Analytics-verzióhoz igazítottak, azokat valószínűleg át kell dolgozni az új verzióhoz való illeszkedés érdekében. Ezen kívül, ha valaki egyéni fejlesztést vagy bővítményt használ a webhelyén, érdemes ellenőrizni, hogy az új verzióval kompatibilis-e, és szükség esetén módosítani azt.

Az új GA4 verzió használata nem ütközik a Google Tag Managerrel, amely továbbra is egy hatékony és rugalmas megoldás a különböző mérőkódok és követőkódok kezeléséhez és beágyazásához a webhelyen. Azonban érdemes lehet ellenőrizni a következőket az átállás előtt és után:

  • A Google Tag Managerben használt címkék és mérőkódok frissítése az új Google Analytics verzióra.
  • Ellenőrizni, hogy az új követőkód és a régi követőkód egyidejűleg fut-e a webhelyen az átmeneti időszakban.
  • Az egyéni mérőkódok használata esetén ellenőrizni, hogy azok megfelelnek-e az új Google Analytics verzió követelményeinek.

Az átállás után is érdemes monitorozni a Google Tag Managerben használt címkéket és mérőkódokat, és ellenőrizni, hogy megfelelően működnek-e az új verzióban.

Láthatjuk tehát, hogy a GA4 új funkciókat és képességeket hoz, amelyek segítségével mind a marketing ügynökségek szakemberei, mind a vállalkozások jobban megérthetik webhelyük látogatóit és optimalizálhatják online jelenlétüket.

Az új eseményalapú adatmodell, az eszközközi követés és a továbbfejlesztett gépi tanulási képességek pontosabb és használhatóbb betekintést nyújthatnak a felhasználói viselkedésbe, míg a Google Ads-szal való mélyebb integráció segíthet a hirdetési kampányok optimalizálásában a jobb megtérülés érdekében.

Ahhoz azonban, hogy teljes mértékben kiaknázhassuk a GA4 erejét, fontos, hogy alaposan megismerjük az új funkciókat és azt, hogy hogyan használhatjuk azokat üzleti céljaink eléréséhez.

Akár úgy dönt, hogy egyedül kezeli az átállást, akár szakértővel dolgozik együtt, a GA4 fontos frissítés, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynia egyetlen olyan vállalkozásnak sem, amely javítani szeretné online jelenlétét.

Ha pedig javítani szeretné online jelenlétét, ezzel növelve bevételét, válassza a legbiztosabb módszert a Google Ads-et, kampányainak kezelésére pedig marketing ügynökségünket, hogy egy fillérje se vesszen kárba, amit hirdetésre költ!
  • Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.16.

    Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

    Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés? Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!

  • A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.14.

    A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing

    A mesterséges intelligencia története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Alan Turing megalkotta az "intelligencia" fogalmának matematikai definícióját. Ezt követően a számítógépes tudományban dolgozók és kutatók elkezdték kifejleszteni az első mesterséges intelligencia programokat.