Facebook hirdetések kontra AdWords

A Google az AdWords hirdetési rendszerrel jócskán átalakította az online hirdetési piacot. A webes hirdetések tagadhatatlan erőssége, hogy úgy lehet igen nagy mennyiségű látogatót (tehát potenciális megrendelőt, vásárlót, olvasót) elérni, hogy eközben rendkívül nagy pontossággal lehet célozni is a hirdetést.

Az AdWords lehetőséget ad arra, hogy a megadott kulcsszavakra hirdessünk és csak a kattintásokért fizessünk, tehát akkor kell kifizetnünk egy kisebb összeget, ha valaki az oldalunkra is került. Ez nagyon jó, ha például szombathelyi állatkereskedésünk van, és csak azoknak kell fizetnünk, akik a „szombathely állatkereskedés” kulcsszóra keresnek. Azonban bizonyos keresőszavak esetében a verseny nagyobb, a licitálás miatt pedig néhány tíz forint helyett több száz forintos CPC-vel (kattintási költséggel) számolhatunk.

Az AdWords rendszerében megválaszthatjuk a pontos keresőszavakat, illetve azokat az AdSense-megjelenítő oldalakat, amelyeken szeretnénk hirdetni. Ez a targetáció megfelelő beállítások mellett kitűnő lehet.

A Facebook azonban ezen is túl tud mutatni. Bár nem tudja kiváltani az AdWords-öt, hiszen annak vitathatatlan erőssége, hogy hirdetéseink weblapok százezrein túl magán a Google keresőfelületén jelenhetnek meg, a célközönség meghatározásában a közösségi oldal ki tudja használni, hogy elképesztő mennyiségű személyes adatot tárol. A hirdetésekért szintén kattintás alapon fizetünk, de megadhatjuk, hogy pontosan kik előtt jelenítenénk meg a hirdetéseket.

Egy vadonatúj divatos csizmát kínáló hódmezővásárhelyi boltot hirdethetünk olyanoknak, akik 18–35 év közötti hölgyek Hódmezővásárhelyről és környékéről. A Facebookon megjelenő hirdetések másik előnye, hogy alkalmasabbak social media követők elérésére: ha Facebook oldalunkhoz keresünk lájkolókat (rajongókat), értelemszerűen a legjobb helyen hirdetünk, ha ezt magán az oldalon tesszük. Így kifejezetten a célközönséget érjük el, akiknek egyetlen kattintásukba kerül, hogy követőnkké váljanak.

A két rendszer tehát kiegészíthetik egymást, bizonyos promóciók esetében pedig elég lehet az egyik alkalmazása is. Bár a kezdetekben a FB hirdetéseket olcsóbban érhettük el, a közösségi oldal számára az alacsony reklámbevételek óriási terhet jelentenek.

Mostanra már kiegyenlítődött a helyzet, bár bizonyos, nagy versennyel rendelkező kulcsszavak esetében olcsóbb lehet a facebookos hirdetés. Az AdWords viszont megkerülhetetlen és még mindig primer hirdetésmegjelenítő rendszer az online világban.
  • 5+1 SEO trend, ami dominálni fog 2022-ben
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2021.10.22.

    5+1 SEO trend, ami dominálni fog 2022-ben

    Tisztában vagyunk vele, hogy akárcsak az időjárás jelentésben, a keresőoptimalizálásban sem lehet kőbe vésett előrejelzéseket lobogtatni. A 2021-es évben szinte végig domináltak azok az indexelési problémák, amelyeket mai napig nem sikerült a Google-nak fixálni, ami szinte naponta téma akár a hazai, akár a nemzetközi SEO fórumokon.