Hová tűnnek a vevők?

Egy webáruházban nem az a legfontosabb, hogy sok látogató legyen, hanem az, hogy sokan vásároljanak. A tömeg természetesen nagyobb vásárlószámot eredményezhet, de sokkal jobban járunk, ha csak napi 100 látogatónk van 25%-os konverzióval (napi 25 vásárlás), mintha napi 1000 látogatónk 1%-os eredménnyel (10 vásárlás naponta).

A konverzió az elérni kívánt cél: lehet egy hírlevélre való feliratkozás vagy egy konkrét helyre kattintás is. E-commerce weboldalakon általában a vásárlást tekintjük annak. A Google Analytics ingyenes webanalitikai eszközzel követhetjük a csatornát, melyen a látogatónak végig kell mennie, hogy megrendelő váljék belőle.

Ha figyeljük a csatornaútvonalat, megláthatjuk, hol morzsolódnak le a lehetséges vevők. A webáruházak tulajdonosai gyakran nem is sejtik, de bevételeik jelentős részét ott vesztik el az e-kereskedelmi oldalak, mikor a vásárlónak véglegesítenie kellene a rendelését.

A kutatások szerint a hazai felhasználók körülbelül 60%-a hagyja ott a webáruházban a telepakolt kosarat a megrendelés előtt! Ez elképesztő adat. Legfőbb oka a célcsatorna rossz kialakítása: a helytelen usability miatt a vásárló számára nem egyértelmű, hogy mit kellene tennie, esetleg nincs benne elég bizalom bankkártyaadatai megadásához vagy (és ez a leggyakoribb) sokallja a postaköltséget, mely mértéke csak itt derül ki számára.

Az Analytics lehetőséget ad úgynevezett célok meghatározására, mely jellemzően egy olyan navigációs útvonal lehet, melyet a felhasználónak végig kellene járnia, hogy a célkonverzió megtörténjék.

Ha tisztán látjuk, leggyakrabban hol akadnak el a látogatók a megrendelés során, úgy webhelyfejlesztéseink fókuszába ezen probléma felszámolása kerülhet.
 
 • Mit jelent a Core Web Vitals?
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2024.07.08.

  Mit jelent a Core Web Vitals?

  A digitális világban a weboldalak teljesítménye és felhasználói élménye kulcsfontosságú tényezőkké váltak. A Google ennek jegyében vezette be a Core Web Vitals mérőszámokat, amelyek segítenek a weboldalak teljesítményének értékelésében.

 • Kulcsszókutatás és PPC kampányok
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2024.07.02.

  Kulcsszókutatás és PPC kampányok

  A digitális marketing világában a kulcsszókutatás és a PPC (Pay-Per-Click) kampányok két elengedhetetlen összetevő. Mindkét eszköz kulcsszerepet játszik abban, hogy a megfelelő üzenet a megfelelő közönséghez jusson el.