Márkaépítés a kkv szektorban

Minden vállalkozás életében hamar elérkezik a pillanat, amikor a marketing eszközök használata elengedhetetlenné válik. Az igény megjelenése önmagában nem elegendő, ugyanis a hatékony stratégia kiépítéséhez a következő kérdésekre kell választ adni:

Mik a pontos célok?
Milyen módon váljon elérhetővé és megszólíthatóvá az adott célcsoport?


Az értékesítés folyamata nem sokat változott az utóbbi ezer évet tekintve. Az egyik oldal biztosítja a kínálatot, a másik pedig igénybe veszi, vagy megvásárolja azt. Változás tapasztalható azonban a piac alakulásában. Napjainkban a fogyasztói elvárások alakítják a piacot, az innováció hatásai miatt pedig vásárlók hatalmas felhozatalból választhatják ki a nekik megfelelő kínálatot. Minden cég számára, legyen az multinacionális vállalat, vagy kkv szektor szereplő, hatalmas kihívást jelent megtalálni, és hatékonyan alkalmazni azt a marketing technikát, aminek segítségével realizálható a legnagyobb profit, mindemellett magas fogyasztói haszon is elérhető. Ehhez azonban ügyelni kell arra is, hogy a stratégia illeszkedjen az aktuális kommunikációs szokásokhoz, valamint a legújabb marketingkommunikációs irányvonalakhoz is.

A folyamatos innováció ellenére tapasztalhatók korlátok, melyek közül az első a célcsoport. Ha minden hirdetés és reklám ugyanazt a külsőt viselné (eltérő névvel, árral, csomagolással és elérhetőséggel), a fogyasztók nem lennének képesek megkülönböztetni a különféle termékeket. Éppen ezért ésszerű, hogy a márkák eltérő kommunikációt alkalmaznak, így megkülönböztetve az adott terméket, szolgáltatást más márkáktól. A fogyasztók gyakran nem az adott termékkel, vagy szolgáltatással találkoznak elsőként, hanem az adott márka egy kommunikációs megnyilvánulásával. Ahogy gyakran az életben is, itt is az első találkozás a mérvadó, hiszen ekkor dől el, hogy létrejön a kapcsolat, vagy sem.

A márkaépítés nincs hosszú ideje jelen a marketing technikákat tekintve, azonban a felgyorsult világban a marketingkommunikáció folyamatos megújulása és változásai miatt fontos elemmé vált. A legismertebb márkaneveket megvizsgálva látható, hogy mekkora utat tudtak bejárni a tudatos márkaépítés segítségével. A kkv szektort tekintve általános hibának tekinthető, hogy a kis- és középvállalkozások csak konkrét marketing eszközöket kérnek, nem átfogó marketing stratégiát.

Azonban a hatékony márkaépítés érdekében elsőként a célok meghatározása, megvizsgálása, majd azok elérése érdekében azon eszközök meghatározása szükséges, amelyekkel elérhető a kívánt eredmény. A kommunikációs csatornák segítenek eljuttatni az üzeneteket a célcsoportokhoz, azonban a márka azonosításának kihagyásával az nem lesz megkülönböztethető más, hasonló terméket, vagy szolgáltatást kínáló cégektől. Ha a márka önazonos és ismeri céljait, megfelelő üzeneteket tud célba juttatni. Ehhez azonban türelemre van szükség.

A tartós eredmények eléréséhez olyan stratégia szükséges, amivel az üzenetek egyediek, egységesek és kiütközőek lesznek. A brandépítés ma már nem lehetséges a hagyományos reklám eszközökkel, ugyanis naponta hatalmas mennyiségű impulzus éri a fogyasztókat, akik számos felületről érhetik el az információkat. Sok esetben ezek a reklámköltések rövid távú eredményt biztosítanak, azonban az ilyen rövid távú marketing stratégia hosszútávon nem biztosít megtérülést.

A márkaépítés segítségével hosszú távú eredmények érhetőek el, azonban ehhez, ahogy már említettük, szükséges a célok meghatározása, a stratégia kiépítése, az erőforrás, az idő és természetesen a türelem. A márka milyenségét a fogyasztók határozzák meg. Ha a márka és fogyasztói között nem jön létre kölcsönhatás, a márka nem nyújt élményt, akkor a brandnek komoly problémákkal kell szembenéznie. A márkaépítés egy új szakasza a márkaaktivizáció, amely élményeket és emlékeket teremt, így létrehozva a kötődést. A reklám mindössze üzeneteket közvetít, rövidtávú hatást biztosítva, míg az aktivizáció lényege a személyes bevonódás. Az ilyen módszerrel elért célcsoporttal hosszú távú kapcsolat jön létre.

Ezek a megoldások tehát arra összpontosítanak, hogy a kisebb költségvetésű kkv szektor szereplők a know how-t alkalmazva érjék el eredményeiket, ne csak a cél nélküli eszközöktől várjanak hosszú távú megtérülést.
  • Mit jelent a Core Web Vitals?
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2024.07.08.

    Mit jelent a Core Web Vitals?

    A digitális világban a weboldalak teljesítménye és felhasználói élménye kulcsfontosságú tényezőkké váltak. A Google ennek jegyében vezette be a Core Web Vitals mérőszámokat, amelyek segítenek a weboldalak teljesítményének értékelésében.

  • Kulcsszókutatás és PPC kampányok
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2024.07.02.

    Kulcsszókutatás és PPC kampányok

    A digitális marketing világában a kulcsszókutatás és a PPC (Pay-Per-Click) kampányok két elengedhetetlen összetevő. Mindkét eszköz kulcsszerepet játszik abban, hogy a megfelelő üzenet a megfelelő közönséghez jusson el.