Milyen a hatékony banner?

Azt szokták mondani, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap – csak erről leggyakrabban éppen a kutyáknak nem szólnak. Az online marketingesek már évek óta temetik a hagyományos internetes reklámcsíkokat, tehát a bannereket, csak hát ennek ellenére a bannerek élnek és virulnak.

Ahogyan nem tűnt el az e-mail (pedig ne feledjük el, milyen nagyszabású tervei voltak a Google-nek a Wave-vel, aztán nagy bukás lett a vége), nem tűntek el a statikus weblapok, sem a gif, de egyelőre még a flash sem, ugyanúgy mindennap találkozunk a bannerekkel – hacsak nem használunk reklámblokkolót. Azonban a bannerek hatékonysága valóban változott: a webes reklámvakság óriási, egy kutatás szerint nagyobb esélyünk van arra, hogy pókerezés közben pókert (négy azonos értékű lapot) kapjunk, mint annak, hogy egyszer valaki a weblapunkon lévő egyik hirdetésre kattintson.

Nagy tömegeket kell tehát elérni. A szöveges hirdetések elterjedése – melyben szintén a Google volt úttörő – némileg javított a weblapok reklámbevételein, de főleg a gazdasági válság hullámai óta óvatosabban költenek a reklámozók. Így is nő az online felületekre szánt pénz, hiszen erősödik a netes jelenlét fontossága, de már elég idős szakma az online marketing ahhoz, hogy igazi szakemberek foglalkozzanak a médiavásárlással, tehát mérik az eredményeket.

A mérésekből pedig következtetéseket lehet levonni. Ezek alapján pedig eljutottunk oda, hogy a modern banner is lehet hatékony – de nem sok mindenben hasonlít a hagyományos, statikus, 468x60 pixeles full bannerekre.

Relevancia

A legfontosabb, hogy a hirdetést megfelelően targetáljuk. Állapítsuk meg, hogy kik a célközönségünk, és az általuk látogatott oldalakon és felületeken jelenjünk meg kifejezetten nekik szóló üzenettel. Ha szélesebb körű a célközönség, akkor egy kampányban többféle kreatívot érdemes használnunk.

Más reklám lesz sikeres egy férfimagazin weboldalán, mint egy baba-mama témákkal foglalkozó oldalon. Igyekezzünk minél pontosabb képet kapni a reklám közönségéről, és aszerint alakítsuk ki az üzenetet!

Feltűnés

Vajon ki találta ki, hogy egy banner pontosan mekkora legyen? Jó dolog a szabványosítás egy bizonyos szintig, de most már a hagyományos méretű reklámcsíkokat a látogatók többsége egyszerűen figyelmen kívül hagyja, kéretlennek és szemétnek gondolja. Bátran használjunk meghökkentő felületeket, óriási méretű leaderboardokat.

Ezek a leghatékonyabbak. Drágább? Lehet, hogy többet kell érteni fizetni, de nincs drágább annál a pinduri és olcsó hirdetésnél, amely nullaszázalékos konverziót ér el – tehát semmit sem keresünk vele, de kiadásunk azért volt miatta.

Interaktivitás

Ide még felkiáltójelet is kell tennünk: interaktivitás! Egy banner nem egy gif vagy jpg kép. Nem. A banner interaktív, mozog, rá lehet kattintani, akár játszani lehet vele. Az oldalletöltések számából megtudjuk, hányszor jelent meg, de ez végül is mit számít?

Minket az érdekel, hogy hányan kerültek valóban kapcsolatba vele. A kattintásokon túl kifejezetten fontos adat az engadgement, tehát az, hányan használták a bannert. Ár összehasonlítást végeztek, játszottak, kvíz kérdésre válaszoltak, arrébb löktek valami kis mozgó izét rajta – teljesen mindegy, hogy melyik, de érdekes volt számukra.

Közösségi

Tudjuk, hogy a csapból is a social media fontossága folyik, azt is tudjuk, hogy a többség számára kínszenvedés az egész, mert nem tudják, hogyan kellene jól csinálni, de mindezektől függetlenül ez nagyon fontos. Akár ingyenes hirdetési platformot jelent, aki pedig kifelejti a repertoárból, az egyből hátrányba kerül. Nyugaton már szokás a Facebookkal összekötni a bannereket, akár lájkolni is lehet őket. Ez nem véletlen.

Videót tartalmaz

A banner méretétől függően lehet mozgóképet is tenni a felületre. Ez nem olyan, mint egy tv-reklám, mert itt a felhasználó indítja el (soha ne csináljunk olyan hirdetést, amely magától indul el és még hangot is ad, rosszabb ez, mint a spam), kíváncsi rá. Ő irányítja, nem tűnik kéretlennek.

A jó videoreklám elkészítése nem egyszerű, mert nem elég az ötlet, de jellemzően a jó technikai megvalósítás olcsónak sem mondható, viszont rendkívül hatékony. Nem mindennapos, nívós és jól működő formátum.

Aktuális

„Férfimagazin, kattints ide!” Most komolyan, van, aki oda is kattint? De ehelyett: „A legvonzóbb sportolónők, akik megmutatták” vagy „50 éves whiskey és kubai a bolt polcán”. Ezek konkrét témák, és akár az adott cikkre is irányítható velük a látogató. A nagy kuponos oldalak sem azt hirdetik, hogy van náluk néhány dolog ötvenszázalékos kedvezménnyel, hanem látjuk a bannerben az éppen futó akciókat.

Visszaszámlálás, aktuális üzenet, közvetlen URL – erre van szükség, ma már nem elég önmagában a call-to-action.
  • Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.16.

    Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

    Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés? Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!

  • A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.14.

    A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing

    A mesterséges intelligencia története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Alan Turing megalkotta az "intelligencia" fogalmának matematikai definícióját. Ezt követően a számítógépes tudományban dolgozók és kutatók elkezdték kifejleszteni az első mesterséges intelligencia programokat.