Mit tartalmaz a keresőoptimalizálás technikai része?

Még mindig nagy a köd egyes emberek fejében, ha szóba kerül a technikai keresőoptimalizálás, hiszen ez már kőkemény informatika, ami igen komoly tudást igényel. A gyakorlat persze azt mutatja, hogy a legjobb informatikusok általában nem egyetemet végzett hallgatókból kerültek ki, hanem több évtizedes szakmai múltjuk miatt akkora tapasztalatuk lett, hogy simán felülmúlták tudásban az amúgy is elavult információkkal rendelkező egyetemi professzorokat. Ők általában már rég külföldön élnek, vagy home office-ból dolgoznak, elkerülve az embereket.

Nélkülük viszont nincsenek jó weboldalak, profi programok vagy hasznos mobil alkalmazások, így érdemes megnéznünk, hogy milyen tényezőkön tudnak javítani a programozók, amikor a SEO specialista technikai keresőoptimalizálási auditot tart.

Weboldal architektúra

Egy jól felépített weboldalt könnyen tudnak indexelni a keresők, mely növeli az oldal linkjeinek sikerességét és megbízhatóságát az interneten. A logikusan és praktikusan kialakított site-okat pedig szívesebben látogatják a felhasználók is, hiszen nemcsak könnyű átlátni ezeknek az oldalaknak a szerkezetét, de egyben gyorsan hozzá is tudnak jutni az általuk keresett információhoz.

Amennyiben a linkek nincsenek jól megtervezve, nem optimalizálták a benne lévő kulcsszavakat, hiányosan lett kialakítva az oldal indexelési stratégiája, akkor az oldal szinte láthatatlan lesz a keresők számára.

Oldaltérkép Robots.txt és Crawl büdzsé

A weboldalon elhelyezett oldaltérképnek minden fontos, a keresők számára népszerűsíteni kívánt linket tartalmaznia kell, s itt döntik el a programozók, hogy mekkora terhelést tud kibírni a szerver anélkül, hogy lassulna a weboldal.

Tehát ha ez nincs optimalizálva, akkor jelentős lassulást lehet érzékelni az oldal működése során, mely az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb probléma, amit azonnal orvosolni kell. A Robots.txt-vel viszont meg lehet adni a keresőknek, hogy mely oldalak fontosak, melyek nem, így a crawling büdzsé is idomul az oldal sajátos igényeihez.

Weboldal sebessége

A fentieken kívül az oldal sebességére nagy hatással van a kódok méretének minimalizálása, a képek és egyéb média elemek méretének optimalizálása, a cache működési elve, a webszerver egyedi beállításai, s természetesen az összes tartalmi elem, mely az oldalon található.

Amennyiben nincsenek ezek a lehető legjobban optimalizálva, akkor a várakozási idő megnőhet, mely azt jelenti, hogy nem egy másodpercen belül jelenik meg az oldal a felhasználónak, hanem 3-7 másodperc múlva, ami bőven elég ahhoz, hogy ellátogasson az érdeklődő egy gyorsabb weboldalra.

Duplikált tartalmak kezelése

Rengeteg webáruház kerül olyan problémába, hogy az egyes szűrési feltételek akkora mennyiségű duplikált tartalmat hoznak létre, hogy sosem tudná beindexelni semelyik kereső sem az összes oldalt.

Így csak egy-egy szintig érdemes ezeket az oldalakat megtartni, hogy beindexeljék a keresők őket, viszont a bonyolult szűrési feltételeknek megfelelő oldalaknál már nem mindig van értelme az indexelésnek, így a kanonikalizáció segítségével ki tudják zárni a duplikált tartalmakat a keresők spektrumából a programozók.
  • Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.16.

    Az új GA4: A Google Analytics forradalmi frissítése

    Július 1-től megszűnik a bő tíz éve ismert Universal Analytics. A frissítés nem választható. Vajon több pluszt kapunk a keresőóriástól, vagy egy szükséges nyűg lesz az online marketingesek nyakán a frissítés? Nézzük meg hova jutott a webanalitika közel 20 év alatt!

  • A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing
    Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
    2023.02.14.

    A jövő az ajtóban várakozik: az MI és a marketing

    A mesterséges intelligencia története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Alan Turing megalkotta az "intelligencia" fogalmának matematikai definícióját. Ezt követően a számítógépes tudományban dolgozók és kutatók elkezdték kifejleszteni az első mesterséges intelligencia programokat.