Mit tartalmaz a keresőoptimalizálás technikai része?

Még mindig nagy a köd egyes emberek fejében, ha szóba kerül a technikai keresőoptimalizálás, hiszen ez már kőkemény informatika, ami igen komoly tudást igényel. A gyakorlat persze azt mutatja, hogy a legjobb informatikusok általában nem egyetemet végzett hallgatókból kerültek ki, hanem több évtizedes szakmai múltjuk miatt akkora tapasztalatuk lett, hogy simán felülmúlták tudásban az amúgy is elavult információkkal rendelkező egyetemi professzorokat. Ők általában már rég külföldön élnek, vagy home office-ból dolgoznak, elkerülve az embereket.

Nélkülük viszont nincsenek jó weboldalak, profi programok vagy hasznos mobil alkalmazások, így érdemes megnéznünk, hogy milyen tényezőkön tudnak javítani a programozók, amikor a SEO specialista technikai keresőoptimalizálási auditot tart.

Weboldal architektúra

Egy jól felépített weboldalt könnyen tudnak indexelni a keresők, mely növeli az oldal linkjeinek sikerességét és megbízhatóságát az interneten. A logikusan és praktikusan kialakított site-okat pedig szívesebben látogatják a felhasználók is, hiszen nemcsak könnyű átlátni ezeknek az oldalaknak a szerkezetét, de egyben gyorsan hozzá is tudnak jutni az általuk keresett információhoz.

Amennyiben a linkek nincsenek jól megtervezve, nem optimalizálták a benne lévő kulcsszavakat, hiányosan lett kialakítva az oldal indexelési stratégiája, akkor az oldal szinte láthatatlan lesz a keresők számára.

Oldaltérkép Robots.txt és Crawl büdzsé

A weboldalon elhelyezett oldaltérképnek minden fontos, a keresők számára népszerűsíteni kívánt linket tartalmaznia kell, s itt döntik el a programozók, hogy mekkora terhelést tud kibírni a szerver anélkül, hogy lassulna a weboldal.

Tehát ha ez nincs optimalizálva, akkor jelentős lassulást lehet érzékelni az oldal működése során, mely az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb probléma, amit azonnal orvosolni kell. A Robots.txt-vel viszont meg lehet adni a keresőknek, hogy mely oldalak fontosak, melyek nem, így a crawling büdzsé is idomul az oldal sajátos igényeihez.

Weboldal sebessége

A fentieken kívül az oldal sebességére nagy hatással van a kódok méretének minimalizálása, a képek és egyéb média elemek méretének optimalizálása, a cache működési elve, a webszerver egyedi beállításai, s természetesen az összes tartalmi elem, mely az oldalon található.

Amennyiben nincsenek ezek a lehető legjobban optimalizálva, akkor a várakozási idő megnőhet, mely azt jelenti, hogy nem egy másodpercen belül jelenik meg az oldal a felhasználónak, hanem 3-7 másodperc múlva, ami bőven elég ahhoz, hogy ellátogasson az érdeklődő egy gyorsabb weboldalra.

Duplikált tartalmak kezelése

Rengeteg webáruház kerül olyan problémába, hogy az egyes szűrési feltételek akkora mennyiségű duplikált tartalmat hoznak létre, hogy sosem tudná beindexelni semelyik kereső sem az összes oldalt.

Így csak egy-egy szintig érdemes ezeket az oldalakat megtartni, hogy beindexeljék a keresők őket, viszont a bonyolult szűrési feltételeknek megfelelő oldalaknál már nem mindig van értelme az indexelésnek, így a kanonikalizáció segítségével ki tudják zárni a duplikált tartalmakat a keresők spektrumából a programozók.
 • Mit jelent a Core Web Vitals?
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2024.07.08.

  Mit jelent a Core Web Vitals?

  A digitális világban a weboldalak teljesítménye és felhasználói élménye kulcsfontosságú tényezőkké váltak. A Google ennek jegyében vezette be a Core Web Vitals mérőszámokat, amelyek segítenek a weboldalak teljesítményének értékelésében.

 • Kulcsszókutatás és PPC kampányok
  Vírus Média Keresőmarketing Ügynökség
  2024.07.02.

  Kulcsszókutatás és PPC kampányok

  A digitális marketing világában a kulcsszókutatás és a PPC (Pay-Per-Click) kampányok két elengedhetetlen összetevő. Mindkét eszköz kulcsszerepet játszik abban, hogy a megfelelő üzenet a megfelelő közönséghez jusson el.